Κορωνοϊός: Στους 1.110 οι νεκροί – Πλωτό «νοσοκομείο» το Diamond Princess με 174 ασθενείς και 4 σε κρίσιμη κατάσταση

Σε πλωτό μαυσωλείο κινδυνεύει να μετατραπεί το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της πόλης Γιοκοχάμα της Ιαπωνιας, με χιλιάδες επιβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νέο κορωνοϊό, σε ένα ιδιαίτερα περιορισμένο περιβάλλον. Ήδη, τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στο πλοίο, έχουν ανέλθει στα 174, εκ των οποίων τα τέσσερα χαρακτηρίζονται σε «κρίσιμη κατάσταση», κάτι που σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανή η ανακοίνωση του πρώτου νεκρού.

Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι το ποσοστό που εμφανίζεται πλέον θετικό στους επιβάτες που υπόκεινται σε έλεγχο. Το τελευταίο 24ωρο εξετάστηκαν 53 άτομα, εκ των οποίων τα 39 αποδείχθηκαν  θετικά στην παρουσία του ιού.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η λίστα με την προέλευση των επιβατών στο πλοίο. Όπως έγινε γνωστό, οι τουρίστες που ταξιδεύουν με το Diamond Princess είναι 1455, ενώ υπάρχουν και 802 άτομα πλήρωμα. Οι επιβάτες είναι:

-650 από τις ΗΠΑ

-271 από τον Καναδά
-127 από τη Βρετανία
-91 από την Ολλανδία
-79 από την Αυστραλία

-57 από τη Γερμανία
-30 από την Κίνα και το Χομγκ Κονγκ (οι οποίοι και μετέφεραν τον κορωνοϊό)
-150 από άλλες χώρες

Το πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, κατέφτασε στη θάλασα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα. Όταν έγινε ο έλεγχος στα πρώτα 300 άτομα, εντοπίστηκαν κρούσματα, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τον αριθμό των ελέγχων. Η κατάσταση αυτή δείχνει να έχει ανατραπεί προς το χειρότερο, ενώ η εντολή για απομόνωση των ασθενών στις καμπίνες τους και η χρήση χειρουργικών μασκών στους υπόλοιπους, εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι έλεγχοι πάντως στους επιβάτες συνεχίζονται, ενώ η καραντίνα που έχει επιβληθεί από τις ιαπωνικές αρχές στο πλοίο, εκπνέει στις 19 Φεβρουαρίου, δηλαδή 14 ημέρες μετά την εμφάνισή του στο λιμάνι της Γιοκοχάμα.

Στους 1.110 οι νεκροί στην Κίνα – Για πρώτη φορά μείωση στον αριθμό νέων κρουσμάτων

Ολοένα και μεγαλώνει η λίστα θανάτου από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου ξέσπασε και άρχισε να εξαπλώνεται η επιδημία, κατά το τελευταίο 24ωρο άλλοι 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων μόνο στην κινεζική επαρχία, στους 1.068.

Συνολικά σε όλη την Κίνα, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό έχουν ανέλθει στους 1.110, καθώς προστέθηκαν άλλοι τρεις θάνατοι από άλλες περιοχές της Κίνας, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε ένα 24ωρο στους 97, ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο νεκροί εκτός Κίνας.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.638 κρούσματα του ιού. Συνολικά στην επαρχία Χουμπέι έχουν επιβεβαιωθεί 33.366 ασθενείς από τον κορωνοϊό.

Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να εκληφθεί ως θετικό, είναι η μείωση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, παρ’ ότι η επιδημία εξακολουθεί να υφίσταται.

Δοκιμή εμβολίου σε ποντίκια στη Βρετανία

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων στο Imperial College του Λονδίνου ξεκίνησε δοκιμές εμβολίου σε ποντίκια για τον κορωνοϊό.

«Δοκιμάσαμε το εμβόλιο που δημιουργήσαμε σε ποντίκια», δήλωσε ο ερευνητής Πολ ΜακΚέι στο Λονδίνο, σε συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο AFP. «Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορέσουμε να δούμε την ανταπόκριση που είχε στα ποντίκια, στο αίμα τους, την αντίδραση αντισωμάτων τους στον κορονοϊό», προσθέτει.

Οι επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου ελπίζουν ότι η έρευνα σχετικά με τη νόσο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορωνοϊό. «Ελπίζουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα πάρουν αυτό το συγκεκριμένο εμβόλιο σε ανθρώπινες κλινικές μελέτες και αυτός είναι ο προσωπικός μας στόχος», εξηγεί ο ΜακΚέι.

«Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, δηλαδή η δοκιμή – η οποία μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες – μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μια δοκιμή αποτελεσματικότητας στους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ΜακΚέι.

 

Δύο νέα κρούσματα στη Γερμανία – 16 συνολικά

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν απόψε ότι εντοπίστηκαν άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού Covid-19 στη Βαυαρία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των ασθενών στη χώρα αυτή στους 16.

Τα δύο νέα κρούσματα συνδέονται με εκείνα που είχαν εντοπιστεί μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας Webasto που εδρεύει στο προάστιο Στάρνμπεργκ, στα δυτικά του Μονάχου.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία αυτή ανακοίνωσε ότι ένας Κινέζος εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό αφού επέστρεψε στην Κίνα μετά από μια επίσκεψη στα κεντρικά της Webasto στη Γερμανία.

Ο υπάλληλος αυτός φαίνεται ότι είχε ήδη μεταδώσει τον ιό σε πολλούς Γερμανούς συναδέλφους του.

Δύο νέα κρούσματα στη Σιγκαπούρη – 47 στο σύνολο

Η εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού από την Κίνα δοκιμάζει και τις γειτονικές χώρες, καθώς είναι οι πρώτες που δέχονται τις συνέπειες και δη στον μεγαλύτερο βαθμό.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο ακόμη ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τη σχετική λίστα στους 47 στο σύνολο.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από τον ιό μετά την Κίνα, δίχως βέβαια να «χρεώνουμε» στην Ιαπωνία τους 174 που έχουν εντοπιστεί στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο σε καραντίνα, ανοιχτά της πόλης Γιοκοχάμα.

Τα δύο νέα κρούσματα στη Σιγκαπούρη αφορούν έναν άντρα από το Μπανγκλαντές, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Selator Aerospace Heights, την ίδια εταιρεία που είχε εντοπιστεί ένας ακόμη άντρας από το Μπανγκλαντές την προηγούμενη εβδομάδα.

Το δεύτερο κρούσμα ήταν μία 35χρονη γυναίκα από τη Σιγκαπούρη.

Κανένας από τους δύο δεν είχε επισκεφθεί την Κίνα. Από τους 47 που έχουν νοσήσει, οι εννιά έχουν γίνει καλά και από τους 38 που εξακολουθούν να νοσούν, οι επτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.