Στις 18 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Στις 18 Φεβρουαρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την τραγωδία της Μάνδρας με τους 25 νεκρούς, από την πλημμύρα, το Νοέμβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε διακοπεί στις 28 Ιανουαρίου από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και μεταφοράς αυτής εφεξής στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

 

Η τραγωδία στη Μάνδρα

Ήταν πρωί της 15ης Νοεμβρίου του 2017 όταν οι ξαφνικές βροχοπτώσεις έπνιξαν κυριολεκτικά τη Δυτική Αττική και περισσότερο την Μάνδρα, την Νέα Πέραμο, την Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας τον θάνατο 24 ατόμων και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αττική, βάσει του αριθμού των νεκρών.

Στις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξαν πολιτικές αντιδράσεις και αναζητούνταν οι υπαίτιοι των καταστροφών, ενώ συγκινητική ήταν η βοήθεια προς τις πληγείσες περιοχές από τον χώρο του αθλητισμού και την κοινωνία των πολιτών.

Τη μέρα της καταστροφής, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κήρυξε εθνικό πένθος για τα θύματα, ενώ την επομένη μετέβη στην περιοχή. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας, εντόπισαν 1064 καταστροφές κτιρίων, εκ των οποίων τα 794 είναι κατοικίες, τα 126 είναι επαγγελματικοί χώροι, τα 8 είναι δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια.

Στις περιοχή των Μεγάρων και στη Νέα Πέραμο η αυτοψία έδειξε 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, με τα 6 να είναι δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123, να είναι αποθήκες και υπόγεια.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας είχε ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος εννέα ατόμων και κατά παντός υπευθύνου, διαβιβάζοντας -λόγω σπουδαιότητας- τη δικογραφία σε τακτικό ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος. Τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που κατά περίσταση αποδόθηκαν στους εμπλεκόμενους είναι: Πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με την περιφέρεια Αττικής, με δύο αρμόδια δασαρχεία και με τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Νέας Περάματος. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είχαν καταστεί οι τότε: περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δασαρχείων.