Ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων γυναικών στη Β. Ιρλανδία

Δύο ομοφυλόφιλες γυναίκες θα γίνουν σήμερα το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που θα παντρευτεί στη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αλλαγή στη νομοθεσία που έγινε το καλοκαίρι.

Η Ρόμπιν Πιπλς, 26 ετών, και η Σάρνι Έντουαρντς, 27 ετών, θα παντρευτούν στις 14:00 (τοπική ώρα) στο Κάρικφέργκους, κοντά στο Μπέλφαστ, αφού το νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου τέθηκε σε ισχύ χθες Δευτέρα.

Οι δύο κοπέλες ευχαρίστησαν το κίνημα “Love Equality”, μια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας, και άλλων οργανώσεων οι οποίες, σύμφωνα με τις ίδιες, «άνοιξαν τον δρόμο» για την αλλαγή αυτή.

«Αν αυτή η εκστρατεία ολοκληρώνεται με τη Σάρνι και εμένα να λέμε “ναι”, άρχισε με τους ανθρώπους που είπαν “όχι” στην ανισότητα», τόνισε η Πιπλς.

«Νιώθουμε ευγνωμοσύνη προς τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν για τις ελευθερίες μας, προς την Love Equality και τους πολιτικούς που ψήφισαν για την αλλαγή της νομοθεσίας», πρόσθεσε η μέλλουσα σύζυγός της, «χωρίς εσάς ο γάμος μας δεν θα ήταν δυνατός. Θα σας ευγνωμονούμε αιώνια».

Οι Βρετανοί βουλευτές στο Γουέστμινστερ υιοθέτησαν νομοσχέδιο που επιτρέπει τον γάμο και τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη Βόρεια Ιρλανδία τον Ιούλιο, όταν ακόμη η επαρχία δεν διέθετε κυβέρνηση εξαιτίας του πολιτικού αδιεξόδου που διήρκησε τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ και της χαλάρωσης της νομοθεσίας που αφορά τις αμβλώσεις.

Ακτιβιστές και Βρετανοί βουλευτές, ανάμεσά τους και ο υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία Τζούλιαν Σμιθ, θα είναι παρόντες σε εκδήλωση στο Λονδίνο για να γιορτάσουν τον πρώτο γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στην επαρχία αυτή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ