Καρατομήθηκαν δυο κρατικά στελέχη στην Ουχάν

Οι τηλεοπτικές εικόνες και οι αριθμοί δείχνουν πια ξεκάθαρα πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη χώρα του Κομφούκιου. Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1000. Για την ακρίβεια, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, τα θύματα από τον κορωνοϊό 2019-nCoV έφτασαν τα 1016. Για πρώτη φορά καταμετρήθηκαν μέσα σε 24 ώρες 108 νεκροί στην ηπειρωτική Κίνα.

Δεν είναι μόνον ο αριθμός 1016 που είναι συμβολικός και καταδεικνύει πως τα θύματα από την επιδημία αυτή έχουν πια ξεπεράσει κατά πολύ των αριθμό των νεκρών από το σύνδρομο SARS το 2002-2003.

Ο Σι Τζινπίνγκ φορώντας την ιατρική μάσκα συνομιλεί με πολίτες
Ο Σι Τζινπίνγκ φορώντας την ιατρική μάσκα συνομιλεί με πολίτες

Είναι και αυτή η φωτογραφία του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος εμφανίστηκε μπροστά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του σε μία συνοικία VIP είναι η αλήθεια, όπου πέρασε την πόρτα κι ενός θεραπευτηρίου για να ενημερωθεί, φορώντας τη γνωστή ιατρική μάσκα, την οποία φορούν εκατοντάδες εκατ. Κινέζοι όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Ο Τζινπίνγκ ζήτησε τη λήψη πολύ δυναμικών μέτρων ώστε να εκριζωθεί από την Κίνα η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η επαρχία Χουμπέι, με πρωτεύουσα την Ουχάν, στην οποία κατοικούν 56 εκατ. πολίτες, βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους καραντίνας, με απαγόρευση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν αυτή την κλειστή πλέον γεωγραφική περιοχή.

Προκειμένου τα λόγια του προέδρου της Κίνας να γίνουν απόλυτα πιστευτά όσον αφορά τη λήψη δυναμικών μέτρων, οι κινεζικές αρχές καρατόμησαν ήδη δύο ανώτατα κρατικά στελέχη της επαρχίας Χουμπέι.

Η κομμουνιστική Κίνα έτσι επιχείρησε να εκτονώσει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το κράτος όσον αφορά τη διαχείριση της ίδια της επιδημίας αρχικά στην πόλη Ουχάν. Διότι οι πάντες γνωρίζουν κυρίως μέσω των social media πως ένας οφθαλμίατρος, ήδη από τον Δεκέμβριο, είχε προειδοποιήσει πως εντοπίστηκε ένας μυστηριώδης ιός στο κεντρικό κρατικό νοσοκομείο της Ουχάν. Τότε τα κρατικά στελέχη φυλάκισαν τον γιατρό, ο οποίος στη συνέχεια αποφυλακίστηκε για να πεθάνει τελικά μολυσμένος από τον νέο κορωνοϊό. Με λίγα λόγια, οι αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους όταν έπρεπε τις προειδοποιήσεις του άτυχου γιατρού.

Για να έχουμε σφαιρική εικόνα, στην επαρχία Χουμπέι και στην πρωτεύουσα Ουχάν καταμετράται το 96% των θανατηφόρων κρουσμάτων σε όλη την Κίνα.

Όμως, στην επαρχία Χουμπέι, έχει καταμετρηθεί μόνο το 74% του συνόλου των κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, που σημαίνει ότι εξαρχής ο ιός ξέφυγε από την περίμετρο της πόλης Ουχάν και τα σύνορα της επαρχίας Χουμπέι προφανώς λόγω της μετακίνησης πολιτών που είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό.

Εκτός Κίνας, ο ιός έχει ήδη σκοτώσει δύο ανθρώπους. Έναν στις Φιλιππίνες και άλλον έναν στο Χονγκ Κονγκ. Πολύ μικρό ποσοστό θνησιμότητας αν κανείς λάβει υπόψη του πως εντοπίστηκαν συνολικά 320 κρούσματα σε 30 χώρες ανά τον κόσμο.

Την Πέμπτη συναντώνται εσπευσμένα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ για να συντονίσουν κοινά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ωστόσο καταγράφεται κι ένα ανησυχητικό περιστατικό, το οποίο αναζωπυρώνει τους εφιάλτες των επιστημόνων. Ένας Βρετανός, ο οποίος ποτέ δεν ταξίδεψε στην Κίνα, μολύνθηκε από το ιό στη Σιγκαπούρη. Το ίδιο άτομο επιμόλυνε αρκετούς συμπατριώτες του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή των Άλπεων και όλα αυτά πριν ακόμη διαγνωστεί ότι προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό. Χωρίς να γνωρίζει, μόλυνε τουλάχιστον άλλους 11 πολίτες.

Αυτό είναι το σενάριο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες παρά οι αριθμοί των νεκρών και των κρουσμάτων στην Κίνα.

«Ο εντοπισμός αυτών των ελάχιστων δειγμάτων, όπως η περίπτωση του Βρετανού, μπορεί να είναι η σπίθα που θα προκαλέσει μια μεγάλη πυρκαγιά» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Προς το παρόν πρόκειται για μια απλή σπίθα. Βασικός μας σκοπός είναι να διατηρήσουμε αυτού του είδους τα περιστατικά υπό πλήρη έλεγχο. Και γι΄ αυτό τον λόγο ζητούμε από όλες τις χώρες να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Στη Γαλλία δεν σημειώθηκαν νέα κρούσματα και ο συναγερμός που εκδηλώθηκε στην Άνω Σαβοΐα, όπως αποδείχθηκε, δεν ανταποκρινόταν σε κάποιο πραγματικό περιστατικό. Οι έξι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Μπορντό και στο Παρίσι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την υγεία τους, αφού όλα δείχνουν πως θα αποθεραπευτούν.

Επείγουσα αποστολή ιατρικού υλικού στο Λάος

Με επείγουσα απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης οι ΗΠΑ αποστέλλουν επειγόντως ιατρική βοήθεια στο Λάος, το οποίο συνορεύει με την Κίνα, ύψους 100 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα αυτή από το ενδεχόμενο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η κατάσταση στο Λάος πρέπει να είναι τόσο απογοητευτική που η διεθνής οργάνωση για την ανάπτυξη (Usaid) απέστειλε 440 ειδικά γυαλιά προστασίας και 1500 χειρουργικές μπλούζες.

Αυτή η μικρή λεπτομέρεια σημαίνει πως η ασιατική αυτή χώρα είναι πλήρως απροστάτευτη, ενώ το επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών σε αυτή πρέπει να είναι το λιγότερο πρωτόγονο.

zougla.gr