(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας «Μώμος ο Πατρεύς»

Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο κινηματοθέατρο Πάνθεον η πρώτη βραδιά του 12ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που συνδιοργανώνουν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με την οργανωτική και καλλιτεχνική φροντίδα του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών.
Το καθιερωμένο τιμητικό αφιέρωμα της πρώτης μέρας του διήμερου φεστιβάλ φέτος έγινε για το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο και τα 25 χρόνια ζωής του. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η κωμωδία «Αλίμονο στους νέους» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε διασκευή σεναρίου και σκηνοθεσία του Γιάννη Αλεξανδρόπουλου. Την εκδήλωση της πρώτης βραδιάς του φεστιβάλ παρουσίασαν η Κατερίνα Λειβαδά και ο Νίκος Πραγιάννης του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ», ενώ οι συντελεστές του Τριφυλιακού Θεάτρου τιμήθηκαν από το «Ρεφενέ» για την μακρόχρονη προσφορά του ερασιτεχνικού θεάτρου τους μέσω των θερμών επευφημιών και της αναγνώρισης του κοινού.
Η υπόθεση που διαδραματίστηκε επί σκηνής ήταν μια παραλλαγή του μύθου του Φάουστ και περιστράφηκε γύρω από έναν ηλικιωμένο, ο οποίος είναι διατεθειμένος να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο, προκειμένου να ξαναπάρει πίσω τη νιότη του. Έτσι ελπίζει να κερδίσει την καρδιά μιας όμορφης νεαρής που εποφθαλμιά, την οποία όμως διεκδικεί κι ένας ηλικιωμένος αλλά πλούσιος φίλος του. Ο ένας έχει πλέον τα νιάτα, ο δεύτερος το χρήμα. Ποιος θα κερδίσει άραγε; Η πασίγνωστη υπόθεση που όλοι ξέρουμε και από την δημοφιλή κινηματογραφική ταινία των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου ζωντάνεψε επί σκηνής και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και των φίλων του φεστιβάλ, που έχει στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τον θεσμό του φεστιβάλ.
Οι χαρακτήρες της εξαιρετικής κωμωδίας αποδόθηκαν με απόλυτη επάρκεια από τους Γιάννη Καπελούζο (Ανδρέα ως ηλικιωμένο), Αντώνης Δημητρόπουλος (Ανδρέα ως νέο), Γιάννης Καραμπάτσος (Αγησίλαο), Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (Μανώλη), Ιωάννα Κορωναίου (Ρίτα), Χριστίνα Σαρδέλη (κυρία Ελένη), Παναγιώτα Πλέτσα (Μαρίκα), Στάθη Παναγιωτόπουλο (Διάβολο) και Δημήτρη Λαμπρόπουλο/Τάκη Δημητρόπουλο (Παλιατζή).
Κατασκευή σκηνικών: Χριστίνα Σαρδέλη – Νίκη Τσακάλου, ζωγραφική σκηνικών: Ιζαμπέλλα Μπάχμαν, χειριστές ηχητικών: Θοδωρής Γαβρίλης – Νίκη Τσακάλου, φωτισμός: Ιζαμπέλλα Μπάχμαν, επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Μπονέλης, φροντιστήριο: Νίκη Τσακάλου, ράψιμο ρούχων: Αντζελίνα Γκίντσεβ, κατασκευή λατέρνας και κούκλας: Γιώργος Μακρής, αφίσα: Ιζαμπέλλα Μπάχμαν, φωτογραφίες και βίντεο παράστασης: Δημήτρης Ζογκόκης.
Μετά την πετυχημένη έναρξη του φεστιβάλ, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και βασική βραδιά του με την παρουσίαση της καθιερωμένης σπονδυλωτής παράστασης «Μώμος 2020» με τη συμμετοχή των 10 δεκαλέπτων των 10 θιάσων από όλη την Ελλάδα. Στο καλύτερο δεκάλεπτο θα απονεμηθεί το βραβείο κοινού.
Το πλήρες πρόγραμμα της ημέρας έχει ως εξής:
Διαγωνισμός σατιρικών 10λέπτων από 10 πόλεις της χώρας για το «βραβείο κοινού»
Θα παρουσιαστούν, με τη σειρά, τα παρακάτω δρώμενα:
1. ΤΡΙΠΟΛΗ/Θ.Ο.
“Η προξενήτρα” από τον «Λεπρέντη» του Μ. Χουρμούζη (Απόσπασμα)
Οι διάλογοι της προξενήτρας Περμαθούλας με έναν πλούσιο κι ανόητο γέρο που ερωτεύεται ένα νεαρό κορίτσι
2. ΡΟΔΟΣ/ Θ. Ο. Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «Ο Ψειλορείτης» “Το προξενιό” Μανώλη του Μαστορογιαννάκη από το έργο «Όταν ήμουν Δήμαρχος» (Πρωτότυπο) Η Ανίκα προξενεύει τη κόρη της μα είναι ακόμη παιδούλα και παίζει με τις κούκλες της. Κι από την άλλη ο γαμπρός δεν είναι ακριβώς ο πρίγκηπας του παραμυθιού…
3 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ / Θ.Ε.Α.Τ.Ο.
“Χαμηλές πτήσεις” του Αρκά (Απόσπασμα)
Ο σπούργος που ταλαιπωρεί τον δύσμοιρο πατέρα του, αρνείται να μεγαλώσει και δεν θέλει επουδενί μια μητριά στο σπίτι.
4 ΑΘΗΝΑ/ Θ.Ο. Π.Ε.Υ. Ο.Α.Ε.Δ. “Απλά Μαζί” από το έργο «Αν αργήσω, Κοιμήσου» του Άκη Δήμου (Απόσπασμα)
Σάτιρα για τη δυσκολία του σύγχρονου ανθρώπου ν’ αφεθεί στον έρωτα και να υπερβεί τις ανασφάλειες και τους φόβους του.
5. ΦΙΛΙΑΤΕΣ /ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
«Τι καλά που είμασταν μόνοι μας» του Δημήτρη Σκεύη (Πρωτότυπο)
Ξενοφοβία , ξενομανία , ψέματα , υπερβολές και αλήθειες, που λίγο πολύ, τον τελευταίο καιρό τα «ζούμε» καθημερινά.
6. ΚΑΒΑΛΑ / ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΣΥΛΟ “Αρχαιοελληνικές (;) ιστορίες ” εμπνευσμένο από την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (Πρωτότυπο) Η ανεργία και η ανέχεια συχνά οδηγούν στον ρατσισμό και στο ξεγύμνωμα της ψυχής.
7. ΝΑΞΟΣ / Θεατρικός Όμιλος «Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ» “Η μάχη του Καραϊσκάκη ” από την «Φαύστα» του Μπόστ (Απόσπασμα)
Περιγραφή της μάχης του Καραϊσκάκη στο Φάληρο και ο θάνατος του ήρωα, με την γραφίδα του Μποστ.
8. ΦΙΛΙΑΤΡΑ/ ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ “Ο Οδοντίατρος” από το έργο “The good doctor” του Νιλ Σάιμον που δραματοποίησε διηγήματα του Α. Τσέχωφ. Ιερέας με πονόδοντο -πάει να πει- επισκέπτεται τον οδοντίατρο αλλά για κακή του τύχη πέφτει πάνω στον βοηθό του που το παίζει γιατρός.
9. ΠΑΡΓΑ/ Θεατρικό Εργαστήρι «ΑΥΛΑΙΑ »
“Οκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος” από το έργο «Νεκρικοί διάλογοι» του Λουκιανού (Απόσπασμα) Ο Μένιππος, ο «σκύλος», ο κυνικός φιλόσοφος δεν έχει φράγκο να πληρώσει τον Χάροντα, που τον μεταφέρει στον κάτω κόσμο.
10. ΚΕΡΑΤΕΑ/”ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΠΙΣ”
“Πάει η… Κίτσος» από το έργο του Γ. Γαλίτη «Τα ραδίκια ανάποδα» (Απόσπασμα)
Ο Κίτσος πεθαίνει απροσδόκητα κι ένας καλός του φίλος καλείται, από τον δάσκαλο του χωριού, να εκφωνήσει τον επικήδειο.
Τα συνδετικά ιντερμέδια του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» φέτος θα έχουν θέμα την επιστροφή στα θρανία και θα ζωντανεύσουν από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς: Ελένη Αγγελοπούλου, Πέπη Γαλανοπούλου, Θεοφάνη Γιαλυψό, Ειρήνη Γαλιατσάτου, Ευδοκία Διαμαντοπούλου, Λίλη Κουτρούκη, Κατερίνα Λειβαδά, Χρύσλα Μελά, Νίκο Πραγιάννη, Θοδωρή Σίδερη, Θεόδωρο Στεφανίδη, Μαρία Χονδρομάρα.

 

Εισιτήριο 5 Ευρώ (Γενική είσοδος)
Κρατήσεις Θέσεων-πληροφορίες
Στον 1ο όροφο του θεάτρου
Σάββατο (18:00-20:00) και στο τηλέφωνο 6989-651091
Χορηγοί επικοινωνίας Πατρινού Καρναβαλιού 2020: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, ΕΡΤ Πάτρας