Τσιάρας: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη

advertisement
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΕ), με αφορμή, όπως είπε, «την δεδομένη αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ριζικές τομές και βαθιές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης» κάλεσε τους δικαστές σε συνεργασία.

Όπως, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε βαθιές τομές στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, προκειμένου:

· να βελτιώσει άμεσα τους χρόνους της απονομής της,

· να ενισχύσει την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητα των αποφάσεών της και

· να διευκολύνει έμπρακτα το έργο των Διοικητικών Δικαστών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιάρς, επισήμανε ότι προσβλέπει «σε μια γόνιμη, δημιουργική συνεργασία, μια συνεργασία, δομημένη στον ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο, τόσο με την νέα ηγεσία της Διοικητικής Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις» και συνέχισε:

«Μια συνεργασία που ωφελεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, βελτιώνει τα αποτελέσματα της καθημερινότητας των δικαστών και των Εισαγγελέων και σέβεται τον ρόλο του νομικού κόσμου και των δικηγόρων ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης.

Μια συνεργασία, που αποβλέπει τελικά στον ίδιο τον πολίτη, στην καθημερινότητά του, στη προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών του και των δικαιωμάτων του, στην οικονομική δραστηριότητα, στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».

Δεν παρέλειψε ο κ. Τσιάρας να αναφέρει με νόημα, ότι η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της, είναι «αποφασισμένη να προασπίσει τη νηνεμία στους κόλπους της Δικαιοσύνης και να μην επιτρέψει την εργαλειοποίησή της, και την ένταξή της στην αρένα της πολιτικής σκοπιμότητας».

Δίνονται οι ωριμάνσεις εντός του Φεβρουαρίου

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα υποβληθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο, με το οποίο θα υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των δικαστών από το επόμενο έτος.

Το επίμαχο «νομοσχέδιο σκούπα» μετά την δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση και μέχρι το τέλος του μήνα, θα είναι νόμος του κράτους.

Προς λύση το κτιριακό του Πειραιά

Αναφορικά με το «καυτό» πρόβλημα τις μεταστέγασης των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι κοντά στην λύση και σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Ενδεικτικά, ο κ. Τσιάρας, ανέφερε:

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος που αφορά στις κτηριακές υποδομές του Πειραιά.

Και δεν σας κρύβω πως αισιοδοξώ ότι στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη, αποτελεσματική, μακροχρόνια βιώσιμη λύση».

Αναφερόμενος ο κ. Τσιάρας στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Δικαιοσύνης (ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, κ.λπ.), τόνισε ότι «σε μια σύγχρονη Πολιτεία, οι δικαστές δεν πρέπει να είναι οι γραφειοκράτες του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά θα πρέπει να αφιερώνονται απερίσπαστοι στο δύσκολο και απαιτητικό δικαιοδοτικό τους έργο».

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Αγγελική Λαινιώτη

Η πρόεδρος της ΕΔΕ Αγγελική Λαινιώτη, η οποία τον προσεχή Ιούνιο αποχωρεί μετά από 37 χρόνια δικαστικής διαδρομής, τόσο από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, όσο και από την προεδρία της ΕΔΕ, έκανε μια μακρά ιστορική αναδρομή στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα Διοικητικά Δικαστήρια, στο πέρασμα του χρόνου από την ίδρυσή τους το 1962 έως σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπιστήκαν και αντιμετωπίζονται.

Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει η κυρία Λαινιώτη, την εμπειρία της και τα πιστεύω της στις νέες γενιές των συναδέλφων της, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Πέρα από τις νομικές γνώσεις και τα τυπικά προσόντα που ασφαλώς είναι αναγκαία και αυτονόητα για την άσκηση του λειτουργήματός μας, ένας δικαστής πρέπει να διαθέτει ήθος, αξιοπρέπεια,σύνεση αλλά και θάρρος,εντιμότητα, σθένος και τόλμη. Δεν πρέπει να επιτρέψει ποτέ στον εαυτό του να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση του όψιμου επικριτή συμπεριφορών και πιέσεων, τις οποίες -μολονότι όφειλε- δεν κατήγγειλε κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα, είτε λόγω ατολμίας και φόβου είτε για άλλους λόγους.

Επίσης, ένας δικαστής πρέπει να μην απομακρύνεται από το μέτρο, με την έννοια της μετριοπάθειας και της αποφυγής των ακροτήτων. Ένας δικαστής πρέπει να σέβεται τους συναδέλφους του, τους διαδίκους και τους νομικούς παραστάτες αυτών, να συμπεριφέρεται με ευγένεια και σεμνότητα, χωρίς καμιά έπαρση και να εργάζεται ακούραστα για την αποτελεσματική επίλυση της διαφοράς, προσηλωμένος στη δικαστική δεοντολογία που περιλαμβάνει τις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας, της ακεραιότητας, της ευπρέπειας καιτης ισότητας.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο ίδιος κρίνεται όχι μόνο από τις αποφάσεις του αλλά και από τη συμπεριφορά του. Επίσης, πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην απόλυτη εφαρμογή του νόμου και την επιείκεια, που στην απονομή του δικαίου λειτουργεί ανάμεσα στο φυσικό και το θεσπισμένο δίκαιο και είναι αναγκαία για την ερμηνεία του νόμου και την κάλυψη των κενών που συχνά υπάρχουν, κατά τρόπο ώστε να επικρατήσει η πραγματική δικαιοσύνη. Η λειτουργία της επιείκειας συνίσταται στο να διορθώνει τις αυστηρές συνέπειες του νόμου, ο οποίος, όντας γενικός και αφηρημένος, δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να προβλέψει όλες τις εξατομικευμένες περιπτώσεις εφαρμογής του. Η καλοσύνη, η ενσυναίσθηση και η πραότητα, είναι σημαντικές αρετές του, καθώς οι διάδικοι αποδέχονται ευκολότερα τις αποφάσεις ενός τέτοιου δικαστή, τον εκτιμούν και τον σέβονται.

Ο σεβασμός στη νομιμότητα, το ελεύθερο φρόνημά του, η απαλλαγή από σκοπιμότητες ή διατυπωμένες επιθυμίες τρίτων και η αυτοκριτική του είναι αναγκαίοι συνοδοιπόροι του δικαστή».

Αθανάσιος Ράντος

Ο προεδρεύων, ως αρχαιότερος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Αθανάσιος Ράντος, σε σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι όλοι οι δικαστές πρέπει να είναι υπηρέτες του πολίτη, τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα στην Δικαιοσύνη είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις. Και προσέθεσε, ότι ο πολίτης ζητεί σύντομα και έγκυρα την απόφασή του.

Ακόμη, ο κ. Ράντος επισήμανε ότι η ποιότητα των αποφάσεων των Ελληνικών δικαστηρίων είναι πάνω από τον μέσο όρο των αποφάσεων των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ο κ. Ράντος κάλεσε τόσο τον κ. Τσιάρα, όσο και την κυρία Λαινιώτη, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, να επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα των Διοικητικών Δικαστηρίων του Πειραιά.

Από την πλευρά του ο γενικός επίτροπος Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριος Κωστάκης, ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια την 31η Δεκεμβρίου 2019 ανερχόνταν στις 173.000, ενώ την ίδια μερομήνια του 2018 ο αριθμός ήταν 440.000.

Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κωνσταντίνος Τόλης, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Κωνσταντίνος Χαλκιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας · Ευθύμιος Αντωνόπουλος, αντιπρόεδροι του ΣτΕ, κ.λπ.