(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στο Επιμελητήριο – «H περιοχή μπορεί να επενδύσει στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία»

Στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ» και παρευρέθηκε πλήθος επιχειρηματιών από όλη τη Δυτική Ελλάδα, μίλησε -για τις επιχειρήσεις και την οικονομία – ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος  έφτασε  λίγο μετά τις 7:30 χθες το βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην περιοχή, είπε ότι διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το λιμάνι, η εύκολη πρόσβαση στην Στερεά Ελλάδα, αλλά και το μεγάλο και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου και όσα γίνονται στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας και του επιχειρείν.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένας σύγχρονος οδικός άξονας, αναφερόμενος στην Πατρών – Πύργου για να συμπληρωθούν οι υποδομές, αλλά και πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου και του Επιμελητηρίου, ώστε να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις, για να βελτιώσουν τα πράγματα.
«Θεωρώ πως ως περιοχή μπορεί να επενδύσει στην παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία αποκτώντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα & μάλιστα με όρους μέλλοντος» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, σκιαγραφόντας το δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ότι η περιοχή περιμένει από την κυβέρνηση, να αντιληφθεί την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και να κερδίσει πάλι την θέση που δικαιούται και της αξίζει.
Μάλιστα, ο κ. Μαρλαφέκας τόνισε ότι «αυτό που εισπράττουμε καθημερινά σε όλα τα επίπεδα, είναι μια συνεχής υποβάθμιση της περιοχής, από αποφάσεις υπουργείων, φορέων και ανεξάρτητων αρχών». Παρ΄όλα αυτά, επισήμανε ότι τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση, όμως οι επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερα για να αντισταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες της οικονομικής κρίσης.
«Το θέμα είναι πως θα κάνουμε βιώσιμη τη Δυτική Ελλάδα και όχι να συζητάμε αν είναι βιώσιμα τα έργα που χρειάζονται», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Παράλληλα, τόνισε ότι η αναβάθμιση της χώρας θα έρθει μέσα από την αναγέννηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, να δοθούν κίνητρα στις υγιείς επιχειρήσεις και ίσες ευκαιρίες, κατέληξε ο κ. Μαρλαφέκας.

Παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκράτιος Φαρμάκης, ο οποίος εξήγγειλε την δημιουργία Κέντρου Στήριξης της Επιχειρηματικότητας, με έδρα την Πάτρα και γραφεία στις πρωτεύουσες των τριών ενοτήτων, για την προώθηση των επιχειρήσεων και των εξαγωγών.
Επίσης, εξήγγειλε τη δημιουργία οργανισμού, στα πρότυπα του Invest in Greece, που θα αναλάβει την προσέλκυση επενδύσεων στη Δυτική Ελλάδα, ενώ δεσμεύθηκε ότι το προσεχές διάστημα να προκηρυχθούν έργα και δράσεις 22,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.