ΣτΕ – Απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Φωτογραφική η κυβερνητική ρύθμιση αντικατάστασής μου»

Τα δικηγορικά ξίφη τους διασταύρωσαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνήγοροι των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με προέχουσα την πρώην πρόεδρο της Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, των μελών της νέας διοίκησης και του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρούσα σε όλη την ακροαματική διαδικασία, της Παρασκευής, ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ήταν η κυρία Θάνου, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της «κρατήθηκε» και συζητήθηκε προτελευταία.

Και κρατήθηκε η υπόθεση, καθώς ο προεδρεύων αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος είχε κώλυμα να συμμετάσχει στην σύνθεση του δικαστηρίου που θα εκδίκαζε την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η κόρη του Μαρία-Ιωάννα Ράντου είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος του.

«Φωτογραφική η κυβερνητική ρύθμιση για την απομάκρυνση»

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, όπως και τριών άλλων μελών, από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς. Όμως, παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου, η Μαρία Ιωαννίδου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε για να συζητήσει τις εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Αρχικά οι αιτήσεις ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν την 6η Δεκεμβρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα για σήμερα.

Και οι τέσσερεις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Από την πλευρά της κυρίας Θάνου και των παλαιών μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε ότι παραβιάζεται τόσο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.

Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι τους και παράλληλα, επανέλαβαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Ακόμη, ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ. ανέφεραν ότι πέντε μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.