Στα σκαριά συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Μόναχο

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο επικρατεί τα τελευταία 24ωρα προκειμένου να υπάρξει συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην διάσκεψη για την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου στο Μόναχο. Η κινητικότητα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι έντονη και στήνονται γέφυρες επικοινωνίας, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα έχουν γίνει και οι πρώτες ενέργειες μεταξύ των δύο χωρών.

Τις συγκεκριμένες προσπάθειες στηρίζουν τόσο οι ΗΠΑ που μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είχαν δεσμευτεί πως θα αναλάβουν ρόλο για την εκτόνωση της κρίσης, όσο και ηγέτες κρατών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η πρώτη κίνηση που έδειξε να υπάρχει ένα φως στο βάθος του τούνελ ήταν η επανέναρξη των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ αλλά και οι χαμηλοί τόνοι που ακολούθησαν Αθήνα και Άγκυρα για την επέτειο των Ιμίων κάτι που σχολίασε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών είναι πως κατά την χθεσινή ημέρα δεν σημειώθηκε καμία παραβίαση από την Τουρκία στο Αιγαίο κάτι που ήταν καθημερινό φαινόμενο τους προηγούμενους μήνες.

Ο όρος του Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει με δημόσιες τοποθετήσεις του πως αν και είναι υπέρ του διαλόγου και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, ωστόσο είχε τονίσει πως όσο ο Ταγίπ Ερντογάν δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και συνεχίζει τις προκλήσεις και τις απειλές, δεν υπάρχει λόγος να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι και να συζητήσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σηκώσει το τηλέφωνο και είχε πάρει τον Τούρκο Πρόεδρο μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε την γειτονική χώρα προτείνοντας ακόμα και να στείλει δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην έρευνα.

Η Άγκυρα που βλέπει πως μετά την σύγκρουση της με την Μόσχα για το ζήτημα της Συρίας, αρχίζει να ξεμένει από συμμάχους και το διπλωματικό «πρέσινγκ» που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, δείχνει να ρίχνει τους τόνους απέναντι στην χώρα μας. Το Μαξίμου εμφανίζεται επιφυλακτικό και κρατά μικρό καλάθι απέναντι στην προσωρινή αλλαγή στάσης της Τουρκίας καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και η διάσκεψη του Μονάχου είναι σε περίπου μια εβδομάδα.

Σύσκεψη για την Λιβύη στο Μόναχο

Παράλληλα με το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν, υπάρχουν έντονες διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια του Μονάχου, να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών μία ακόμη σύσκεψη για τις εξελίξεις στην Λιβύη. Ένα ζήτημα που αφορά άμεσα την χώρα μας λόγω της παράνομης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Υπενθυμίζουμε πως στην σύνοδο του Βερολίνου που συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα η Ελλάδα δεν είχε κληθεί παρά το αίτημα που είχε θέσει στην Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού την οποία και μετάφερε στην Γερμανίδα Καγκελάριο.

Αυτή την φορά φαίνεται πως – αν γίνει η σύσκεψη – η χώρα μας θα είναι παρούσα έστω και σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ακόμα είμαστε σε φάση συζητήσεων. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία. Ενδέχεται να υπάρξει, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Όταν θα έχουμε κάτι νεότερο, θα σας το ανακοινώσουμε. Αυτό που μένει είναι ότι εμείς επιθυμούμε τη συμμετοχή μας σε όλες τις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την επίλυση του προβλήματος της Λιβύης, πάντα στην κατεύθυνση της πολιτικής λύσης» είχε τονίσει ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μητσοτάκης: Θέλουμε συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας του λιμενικού σώματος τόνισε πως τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται αποτελεσματικά ενώ εκτιμά πως θα υπάρξει τελικά συνεργασία με την Άγκυρα στο μεταναστευτικό παρά τις διαφορές που έχουν οι δύο χώρες. «Παρά τις διαφορές μας σε άλλα ζητήματα, προσδοκώ στη συνεργασία των γειτόνων μας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου ζητήματος. Ελπίζω ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα επανέλθουμε στις μικρότερες ροές του παρελθόντος. Στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας κάθε πλευρά οφείλει να κάνει την δουλειά της».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε την έντονη ελληνική διπλωματική δραστηριότητα που υπάρχει σε Βρυξέλλες και Άγκυρα προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών. «Η αποτελεσματική στροφή έγινε. Βαδίζουμε σε έναν καινούργιο δρόμο που, παρά τα πρόσθετα εμπόδια, φέρνει ήδη αποτελέσματα».

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή: thetoc.gr