Κουμουτσάκος: Στήθηκαν ΜΚΟ εν μια νυκτί για να πάρουν τα κονδύλια της ΕΕ -Λειτουργούσαν σαν βδέλλες

Νέες διευκρινίσεις για τις καταγγελίες που έκανε για τις ΜΚΟ έδωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Θέμα 104,6.

Ο κ. Κουμουτσάκος, μετά τις καταγγελίες που έκανε χθες από το βήμα της Βουλής για τις ΜΚΟ και την εμπλοκή δικηγόρων και γιατρών ανέφερε σήμερα ότι κατά τα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν ΜΚΟ εν μία νυκτί αποσκοπώντας να αποσπάσουν τα κονδύλια της ΕΕ.

«Τα χρόνια της μεγάλης κρίσης του μεταναστευτικού (2015-2016) μπήκαν χρήματα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση» που δεν πήγαν σε κυβερνήσεις αλλά σε ΜΚΟ. «Διαμορφώθηκε ένας “γαλαξίας” ΜΚΟ άλλων πραγματικά σοβαρών που είχαν πορεία δοκιμασμένη αλλά και άλων που φτιάχτηκαν εν μια νυκτί αποσκοπώντας να κερδίσουν από τα κονδύλια της ΕΕ», είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ΜΚΟ που στήθηκαν ευκαιριακά για να βγάλουν χρήματα».
«Οταν φτάνει μια λέμβος σε βραχώδη ακτή της Μυτιλήνης, την παρατηρεί το Λιμενικό και όταν πάει βρίσκει 3-4 ανθρώπους με κίτρινα και πορτοκαλί γιλέκα τους οποίους ρωτάει “τι κάνετε εδώ;” και η απάντηση που παίρνει είναι “καθαρίζουμε την ακτή”, καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε επιφυλακτικοί για τον “γαλαξία” συμφερόντων», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος περιγράφοντας ένα χαρακτηριστικό περιστατικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης διευκρίνισε ακόμη ότι δεν βάζει «Χ» συνολικά στις ΜΚΟ αλλά τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες σκοτεινές ανάμεσά τους.

Σε ότι αφορά στις καταγγελίες του για γιατρούς και δικηγόρους, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε: «Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση είχε διαμορφωθεί γύρω από το μετανστευτικό ένα δίκτυο συμφερόντων που μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης της αναποτελεσματικής διαδικασίας αιτήσεων ασύλου. Αυτό οδηγούσε στο 80% των αιτούντων να χαρακτηρίζονται ευάλωτοι. Στο δίκτυο αυτό εμπλέκονται γιατροί, δικηγόροι, ΜΚΟ. Όλο αυτό το δίκτυο απέκτησε ρίζες συμφερόντων επι 5 χρόνια πάνω στη διαχείριση της δυστυχίας των ανθρώπων που έρχονταν στη χώρα», λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «το δίκτυο συμφερόντων που λειτουργούσε ως βδέλλες το βρήκαμε πολύ καλά εγκατεστημένο».

Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι πρέπει να πέσει φως στις σκοτεινές ρίζες αυτού του δικτύου συμφερόντων, ενώ τέλος, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο υποκίνησης επεισοδίων στη Μόρια σημείωσε ότι «υπάρχει μια χρονική σύμπτωση της διακηρυγμένης βούλησης να μπει τάξη σε αυτό το σκοτεινό δίκτυο και της εξέγερσης που έγιναν στη Μυτιλήνη. Δεν λέω ότι σε δύσκολες καταστάσεις δεν αναπτύσσονται αιτίες που οδηγούν σε αυτές τις εικόνες αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τη χρονική σύμπτωση».