(ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας έγινε στις 2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις όχθες της λίμνης του Πρόκοπου, στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς. Εκεί όπου πριν ένα μήνα έγινε η επίθεση λαθροκυνηγών σε επισκέπτες και φωτογράφους άγριας φύσης. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε με παρατήρηση των άγριων πουλιών, στην οποία έλαβαν μέρος και πολλοί επισκέπτες και περιπατητές, με την παρουσία στελεχών του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Επίσης, επισκευάστηκε με προσωπική εργασία εθελοντών της ΟΙΚΙΠΑ η κατεστραμμένη περίφραξη στον χώρο των αναδασώσεων και το κατεστραμμένο παρατηρητήριο, το οποίο είχαν καταστρέψει οι λαθροθήρες για να μην μπορεί να τους παρακολουθεί κανείς.

Δυστυχώς, το Εθνικό Πάρκο τελεί υπό την κατάληψη λαθροθηρών, λαθροϋλοτόμων, καταπατητών και κάθε λογής παραβατικών στοιχείων, μαζί με την ανεύθυνη συμπεριφορά πολλών επισκεπτών, που αφήνουν σκουπίδια και ξεριζώνουν την βλάστηση. Το πρωί της Κυριακής λαθροθήρες είχαν επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τον υγρότοπο, ενώ την ίδια ώρα με την εκδήλωση μότο-κρος και «γουρούνες» όργωναν τους αμμολόφους και άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα παρά την αυστηρή απαγόρευση.

«Κάποτε οι υγρότοποι απειλούνταν από μεγάλα έργα υποδομής και αποξηράνσεις. Σήμερα προστατεύονται αλλά, αντί να ησυχάσουμε, βλέπουμε ένα δεύτερο κύκλο απειλών να φουντώνει. Η ανυπαρξία αστυνόμευσης, η υποβάθμιση των Φορέων Διαχείρισης και η ανοχή (αν όχι η κάλυψη) από τους τοπικούς «παράγοντες» αφήνουν το Εθνικό Πάρκο ανυπεράσπιστο στις καραμπίνες, τα αλυσοπρίονα, τις μπουλντόζες, τα εκτός δρόμου οχήματα. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε στον διωγμό της άγριας φύσης» δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Παπακωνσταντίνου.