Ακονίζουν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ – Σε… ισορροπία τρόμου ο Αλέξης Τσίπρας

Τα μαχαίρια τους ακονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου και θα συζητηθεί το θέμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος και κυρίως εάν τα μέλη θα ψηφίσουν μόνο για την προσθήκη ονόματος. Η επικείμενη κομματική διαδικασία αναμένεται να αποτελέσει μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική άσκηση ισορροπιών για τον Αλέξη Τσίπρα που διαπιστώνει ότι η εσωστρέφεια κυριαρχεί, παρά την προσπάθειά του να πέσουν οι τόνοι και να επικεντρωθεί το κόμμα στην ουσιαστική αντιπολίτευση.

Στο μεγάλο γήπεδο της ΚΕ, όπου την πλειοψηφία έχει η ομάδα των προεδρικών, προβλέπεται να αντιπαρατεθούν με τους 53+ και όσους συνασπίζονται ή συμμαχούν μαζί τους, χωρίς να υπάρχει όμως ομοιογένεια και ενοποίηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επιτακτική και άμεση ανάγκη να προχωρήσει το σχέδιό του και, αφού έχει διαγνώσει προθέσεις στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας, θα ζητήσει και την πολιτική έγκριση από την ΚΕ, όπου θα καταγραφούν ενστάσεις και προβληματισμοί για τη διαδικασία ανοίγματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Τσίπρας δεν σκοπεύει να υποχωρήσει βλέποντας τις ενστάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των 53+, αλλά και άλλων κεντρικών στελεχών, όπως των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Βούτση, και δεν εξετάζει να μπει σε λογική συμβιβασμού με τις διάφορες εσωκομματικές τάσεις. Χαρακτηρίζοντας μονόδρομο το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει ότι το ανοιχτό κόμμα αποτελεί μια αναζωογονητική διαδικασία, αν και το εγχείρημα της διεύρυνσης στροβιλίζεται στα οργανωτικά και υποχωρεί η συζήτηση για την ταυτότητα και την ιδεολογία.

Την ίδια στιγμή ο Τσακαλώτος, πολλά μέλη των 53+, ο Φίλης, ο Βούτσης και άλλα στελέχη ετοιμάζονται να υπερασπιστούν το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιταχθούν στις όποιες προσπάθειες μετεξέλιξής του σε ένα κόμμα με αρχηγικά χαρακτηριστικά όπου θα υποχωρούν η εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία και ο πλουραλισμός.

 

«Πασοκοποίηση»

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουν με έμφαση τον κίνδυνο της «πασοκοποίησης» που προβληματίζει αλλά και απωθεί πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια οπτική έχει ο γραμματέας του κόμματος Σκουρλέτης, ο οποίος επιμένει στη λογική «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ».

Η εσωτερική διαφωνία έχει στον πυρήνα της και τον προβληματισμό μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα με ό,τι αυτό σημαίνει για τις συλλογικές διαδικασίες. Ακόμα και το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση ενδέχεται να ανοίξει πάλι από κάποιους σε μια λογική «εκβιασμού» προς τους 53+ ώστε να υποχωρήσουν στο θέμα του ονόματος και να γίνει το συμβουλευτικό δημοψήφισμα επ’ αυτού στις 5-6 Απριλίου, πριν από το 3ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται για το τετραήμερο 14-17 Μαΐου.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι η προσπάθεια ανοίγματος του κόμματος προσκρούει σε όλη αυτή την εσωστρεφή συζήτηση που απωθεί ψηφοφόρους να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το κλίμα και στις οργανώσεις δεν είναι το καλύτερο, καθώς παρατηρείται μεγάλη παρασκηνιακή σύγκρουση μεταξύ πασοκογενών και γηγενών συριζαίων.

Μάλιστα, από μέλη των 53+ και όσους συμμαχούν μαζί τους ασκείται κριτική ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση να πρωταγωνιστούν ή να είναι στη βιτρίνα της επιχείρησης μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς το δημόσιο αίσθημα στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης. Ο Τσίπρας εμμένει ότι το μεγάλο κόμμα χωρά όλους και η προεδρική ομάδα αντικρούει το επιχείρημα πως κυριαρχούν στις διεργασίες για το νέο σχήμα πρόσωπα που είχαν ρόλο στις πιο κακές στιγμές του ΠΑΣΟΚ και κουβαλούν αρνητικό πολιτικό φορτίο. Και στην ΚΕ θα υπεραμυνθεί της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι κατανοούν την ιστορική και όχι συγκυριακή ανάγκη του εγχειρήματος.

Πηγή: tanea.gr