Νέος κορονοϊός: 304 οι νεκροί, 14.000 τα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός στην Κίνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 304, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, εστίας της μόλυνσης, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 45 νέους θανάτους, εκ των οποίων 32 στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.

Στον νεότερο απολογισμό που δίνει καθημερινά, η επιτροπή υγείας της επαρχίας έκανε λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τον νεότερο απολογισμό επιβεβαίωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη την εθνική επιτροπή υγείας, εξηγώντας ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι τις περασμένες εικοσιτέσσερις ώρες σε άλλες περιοχές της Κίνας.

Ωστόσο, το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανήλθε σε 2.590.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 14.380 ως χθες το βράδυ.

Άλλα περίπου 150 κρούσματα της επιδημίας έχουν επιβεβαιωθεί εκτός Κίνας.

Ασθενής πέθανε στις Φιλιππίνες, πρώτος θάνατος εκτός Κίνας
Οι Φιλιππίνες ενημέρωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο εκτός Κίνας ενός ανθρώπου που είχε προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό ο οποίος ενοχοποιείται για 304 θανάτους στην κινεζική επικράτεια και έχει εξαπλωθεί σε περίπου είκοσι χώρες του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ).

Το θύμα είναι ένας κινέζος πολίτης από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΫ στις Φιλιππίνες.

Κατά το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 150 κρούσματα μόλυνσης σε περίπου είκοσι χώρες.

Κίνα

Πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 304 ασθενείς είναι νεκροί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα Κυριακή.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

* 14 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν.