Σταϊκούρας: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ 8% για μεσαίες και μικρές περιουσίες

Πρόσθετη μείωση 8% για τον ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες και μικρές περιουσίες, που δεν θα ψαλιδίζεται από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών εξήγγειλε  υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Αντιθέτως δεν θα δούνε μείωση αλλά αύξηση όσοι δεν πλήρωναν ως τώρα σωστό ΕΝΦΙΑ, γιατί είχαν βίλες σε νησιά όπου δεν ίσχυε το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών των ακινήτων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η μείωση κατά 8% θα είναι «καθαρή» σε σχέση με τα όσα πληρώνουν έως τώρα τα νοικοκυριά, ο κύριος Σταϊκούρας απάντησε: «Εξαρτάται για ποια περιουσία μιλάτε. Για την πλειοψηφία των περιουσιών θα υπάρξει πρόσθετη μείωση. Αλλά αν μου πείτε  για Πλούτο που θα έπρεπε να φορολογείται υψηλότερα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά δεν φορολογείται, αν θα έπρεπε σε αυτόν τον Πλούτο να του δώσω και επιπλέον οφέλη 8%, η απάντηση  είναι «όχι», αυτό δεν θα γίνει».

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν ακίνητη ιδιοκτησία σε περιοχές όπου ισχύει ήδη στο αντικειμενικό σύστημα και είναι μεσαίας ή χαμηλής αξίας, βγαίνουν κερδισμένοι, κατά 8%.

Ξεκαθάρισε επίσης πως στόχος είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να μην επιβαρύνει τα νοικοκυριά με μεσαία και μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Εξήγησε ότι έρχεται ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 2.900 περιοχών και σε αυτές τις περιοχές μπορεί να υπάρξουν και μειώσεις (ενδεχομένως πχ σε ορεινά χωριά) αλλά και επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι νέες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις να μην ισχύσουν από φέτος, αλλά να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις και γονικές παροχές με βάσει τις υφιστάμενες τιμές ζώνης.