Πλακιωτάκης: Τεράστιο ενδιαφέρον για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας

«Υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, καθώς έχουν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα από γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής άποψης», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης κατά την παρουσία του στο συνέδριο «Open Shipping Finance 2020» σημείωσε ότι τα λιμάνια εντάσσονται, πλέον, στην εθνική στρατηγική λιμένων και logistics και μεταφορών και με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξυπηρετήσουν συνδυασμένες μεταφορές.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είπε ότι αποτελεί ένα λιμάνι με τεράστια γεωστρατηγική αξία, ένας ενεργειακός κόμβος που μπορεί να εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τον νέο πλωτό σταθμό αεροποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες.

Πλακιωτάκης: «Το 2020 θα είναι χρονιά μεταρρυθμίσεων»
Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι το 2020 θα είναι μία χρονιά μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα, συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό νηολόγιο θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, με μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση των ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Οπως επισήμανε, θα υπάρχει διασύνδεση του υπουργείου και με τις ΔΟΥ και με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και με όλες τις άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται, ώστε ο πλοιοκτήτης να μπορεί άμεσα και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να νηολογήσει τα πλοία υπό ελληνική σημαία. Επίσης, υποστήριξε ότι για να γίνουν το ελληνικό νηολόγιο και η ελληνική σημαία πιο ανταγωνιστικά θα χρειαστούν και παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο.

Για τη ναυτική εκπαίδευση, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να δημιουργηθούν ακαδημίες-πρότυπα.