Ο παγκόσμιος χάρτης του κοροναϊού – Τα κρούσματα σε όλον τον πλανήτη ανά χώρα

Αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κορονιαϊό, με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ανακοινώνει σήμερα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου την Πέμπτη (30/01), και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία θα πρέπει να ηχήσει παγκόσμιος συναγερμός.

Πάντως, ο ΠΟΥ δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος» με τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση της Κίνας στην παγκόσμια επιδημία του ιού, όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως ο κόσμος έχει φθάσει σε κρίσιμη καμπή στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει την ασθένεια.

«Λαμβάνουν εντυπωσιακά μέτρα μπροστά σε αυτό που είναι μια εντυπωσιακή πρόκληση», επισήμανε ο Μάικ Ράιαν, ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Αναγκών, που συνόδευσε τον επικεφαλής του οργανισμού σε ένα ταξίδι στην Κίνα αυτήν την εβδομάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική, κρίσιμη χρονική στιγμή της επιδημίας. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να διακοπούν», πρόσθεσε, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι η απόφαση να συγκληθεί εκ νέου το σώμα βασίζεται εν μέρει στα στοιχεία για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα, μια τάση την οποία χαρακτήρισε ανησυχητική.

«Θα εξήρα την Κίνα ξανά και ξανά, διότι οι ενέργειές της βοήθησαν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού σε άλλες χώρες», συμπλήρωσε.

Όμως, η μετάδοση του νέου κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τρεις χώρες, τη Γερμανία, το Βιετνάμ και την Ιαπωνία, είναι ανησυχητική και θα εξεταστεί από τους ειδικούς που θα αποφασίσουν εάν θα κηρύξουν μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, ότι «ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα, για εμένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς.

Ο παγκόσμιος χάρτης του κοροναϊού

Όσον αφορά το πόσους ανθρώπους έχει πλήξει ο κοροναϊός παγκοσμίως, η λίστα που ακολουθεί είναι ενδεικτική…

Κίνα

Συνολικά 5.974 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στην Κίνα και 132 ασθενείς απεβίωσαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, που δόθηκε σήμερα (29/01) στη δημοσιότητα από τις αρχές. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι έχουν αναφερθεί στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα καταγράφηκαν στο Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους είναι κάτοικοι ή είχαν επισκεφθεί την πόλη Ουχάν.

Επτά κρούσματα αναφέρθηκαν στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο. Το πρώτο εντοπίστηκε στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια επιχειρηματία 52 ετών, η οποία έφτασε στο Μακάο τρεις ημέρες νωρίτερα με τρένο από τη γειτονική κινεζική πόλη Ζουχάι.

Ασία – Ειρηνικός

Ταϊλάνδη: Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου οι αρχές έκαναν λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, εκτός από μια 73χρονη Ταϊλανδέζα που είχε περάσει από την πόλη Ουχάν.

Ταϊβάν: Οκτώ κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο ηλικιωμένοι Κινέζοι που έφτασαν στο νησί στις 22 Ιανουαρίου, με ένα γκρουπ τουριστών.

Αυστραλία: Έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Καμπότζη: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ένα κρούσμα, έναν άνδρα 60 ετών που έφτασε στη χώρα από την Ουχάν.

Νότια Κορέα: Τέσσερα κρούσματα, εκ των οποίων τρεις Κινέζοι και ένας Νοτιοκορεάτης. Όλοι τους είχαν περάσει από την Ουχάν.

Ιαπωνία: Μέχρι την Τρίτη (28/01) οι Αρχές είχαν επιβεβαιώσει επτά κρούσματα, μεταξύ των οποίων και την πρώτη επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο: πρόκειται για έναν 60χρονο ο οποίος μετέφερε με το λεωφορείο του τουρίστες από την περιοχή της Ουχάν. Μια γυναίκα που εργαζόταν ως ξεναγός στο ίδιο λεωφορείο προσβλήθηκε επίσης από τον ιό.

Μαλαισία: Επτά κρούσματα, όλοι τους Κινέζοι από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.

Νεπάλ: Ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε στο Νεπάλ από την Ουχάν στις 9 Ιανουαρίου. Έχει ήδη αναρρώσει και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Σιγκαπούρη: Δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλοι τους πρόσωπα που έφτασαν πρόσφατα στην πόλη από την Ουχάν.

Σρι Λάνκα: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 27 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια 43χρονη Κινέζα τουρίστρια από την επαρχία Χουμπέι.

Βιετνάμ: Δύο κρούσματα. Πρόκειται για έναν Κινέζο που έφτασε στη χώρα στις 13 Ιανουαρίου, προερχόμενος από την Ουχάν και τον γιο του, που είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης Χο Τσι Μινχ, ο οποίος κόλλησε τον ιό.

Αμερική

Καναδάς: Το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα (207/01), είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και φέρεται ότι μετέδωσε τον ιό στη σύζυγό του (δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι η γυναίκα προσβλήθηκε από τον ιό). Χθες επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα, ένας άνδρας που είχε και αυτός επισκεφθεί την Ουχάν.

Η κυβέρνηση της χώρας θα επαναπατρίσει τους Καναδούς που ζουν στην περιοχή της πόλης Ουχάν, όπως ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνι.

Περίπου 160 Καναδοί που ζουν στην πόλη αυτή, την εστία του νέου κοροναϊού, ζήτησαν βοήθεια από τις προξενικές αρχές της χώρας τους. Η κυβέρνηση θα ναυλώσει αεροσκάφος για να τους απομακρύνει. Επίσης, το υπουργείο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στην Κίνα, λόγω της ταχείας διάδοσης του ιού.

Ωστόσο, ο Σαμπάνι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πότε θα σταλεί το αεροπλάνο για να παραλάβει τους Καναδούς πολίτες.

ΗΠΑ: Πέντε άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό. Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

* Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ένα αεροπλάνο με επιβάτες περίπου 200 επιβάτες από την κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ριβερσάιντ στην Καλιφόρνια, όπου θα επανεξεταστούν για πιθανά συμπτώματα.

Οι επιβάτες που απομακρύνθηκαν με την αρωγή της αμερικανικής κυβέρνησης από την Ουχάν είχαν στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα επανεξεταστούν κατά την άφιξή τους. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καταστήσει σαφές πώς θα μεταχειριστεί τις προσεχείς μέρες τους ανθρώπους αυτούς.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι επιβάτες θα «παρακολουθούνται για συμπτώματα μετά την άφιξή τους», χωρίς να κάνει λόγο για καραντίνα. «Αν οι έλεγχοι ρουτίνας στους διαμετακομισθέντες εντοπίσουν ασθενή άτομα, το υπουργείο Υγείας έχει σε ισχύ τις διαδικασίες για να μεταφερθούν σε ένα τοπικό πολιτικό νοσοκομείο», δήλωσε η Αλίσα Φαράχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Ευρώπη

Γερμανία: Τέσσερις ασθενείς -όλοι τους εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία- νοσηλεύονται στη Βαυαρία. Ο ένας από αυτούς φέρεται ότι κόλλησε από έναν Κινέζο συνάδελφό του.

Επίσης, όσοι Γερμανοί φεύγουν από την Κίνα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη χώρα, λόγω του νέου κορωναϊού.

Γαλλία: Ένα πέμπτο κρούσμα του ιού επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας της χώρας, σημειώνοντας πως η ασθενής είναι η κόρη ενός 80χρονου άνδρα που ήδη νοσηλεύεται με τη νόσο. «Πλέον έχουμε πέντε κρούσματα, εκ των οποίων δύο βρίσκονται υπό παρακολούθηση», τόνισε η υπουργός Ανιέ Μπιζίν.

Η υπουργός γνωστοποίησε, επίσης, πως η πρώτη πτήση που θα μεταφέρει πίσω στη χώρα Γάλλους υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, θα αναχωρήσει από την Γαλλία για την Κίνα αργότερα σήμερα, ενώ μια δεύτερη πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο ή την Παρασκευή.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε τα πρώτα τρία κρούσμα του κοροναϊού την περασμένη Παρασκευή (24/01) και ένα τέταρτο χθες (28/01).

Φινλανδία: Σήμερα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, ένας Κινέζος τουρίστας από την Ουχάν.

* Με μία έκτακτη ναυλωμένη πτήση αναμένεται να επιστρέψουν τις επόμενες ώρες σε προκαθορισμένη περιοχή περίπου 200 Βρετανοί πολίτες από την περιοχή της πόλης Ουχάν της Κίνας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του κοροναϊού.

Σε σύσκεψη της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, Cobra, με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, εξετάστηκαν τα σχέδια για την εγκατάσταση και την παρακολούθηση τυχόν κρουσμάτων που εκδηλωθούν.

Η πτήση αναμένεται να φτάσει ακόμη και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (30/01), αλλά δεν ανακοινώθηκε το μέρος όπου οι επιβάτες θα τεθούν σε υποχρεωτική περιοριστική καραντίνα δύο εβδομάδων, για να επιβεβαιωθεί ότι κανείς δεν έχει αναπτύξει τα συμπτώματα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται βρετανικά ΜΜΕ, δεν αποκλείεται η πτήση να φτάσει σε στρατιωτική αεροπορική μονάδα στην περιφέρεια της Οξφόρδης.

Αντίθετα, το Κρεμλίνο δεν παίρνει ειδικά μέτρα για τον κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ.  «Προσπαθούμε όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, ώστε οι συνεργάτες να μην πηγαινοέρχονται, να μην φταρνίζονται στη δουλειά κλπ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, που πρόσθεσε: «Φταρνίζεσαι; Κάτσε στο σπίτι σου. Είσαι άρρωστος; Μην κολλήσεις και τους άλλους, επειδή το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο σφιχτό που δεν υπάρχει χρόνος να αρρωστήσουμε. Για αυτό συνεχίζουμε και δουλεύουμε κανονικά».

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Τουλάχιστον τέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σήμερα. Όλοι οι ασθενείς είναι μέλη της ίδιας οικογένειας από την πόλη Ουχάν της Κίνας.