Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι: Πώς την είδε ο ξένος Τύπος

Στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται η Γαλλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Eμανουέλ Μακρόν να διαβεβαιώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι ότι, στην αντιπαράθεση με την Άγκυρα, η χώρα του θα στηρίξει την Αθήνα, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος.

Η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα, υποστηρίζουν τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα προσθέτοντας ότι ο Μακρόν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι δεν τηρεί το λόγο του σε ότι φορά τη Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι ο Μητσοτάκης βρέθηκε στο Παρίσι για να συγκεντρώσει την στήριξη της Ε.Ε σε μια εποχή που οι εχθρικές σχέσεις της Αθήνας με την Τουρκία έχουν επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ελληνικής κυβέρνησης».

«Le Monde»: « Η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία για να στηρίξει την Ελλάδα»

«Ο Μακρόν κατηγορεί την Τουρκία ότι αθετεί τις δεσμεύσεις του», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζοντας ότι, οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου έγιναν χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. « Η Γαλλία στέλνει πολεμικά πλοία για να στηρίξει την Ελλάδα», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Le Figaro»: Στο πλευρό της Ελλάδας ο Μακρόν

«Ο Μακρόν κατηγορεί τον Ερντογάν ότι δεν κράτησε τον λόγο του», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» επισημαίνοντας ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στη διαμάχη της με την Τουρκία.

«Guardian» : Η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη Λιβύη

«Η Γαλλία θα στείλει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο για να υποστηρίξει την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλίας να στείλει φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εντείνεται η αντιπαράθεσή της με την Τουρκία για τα περιφερειακά ενεργειακά αποθέματα».

«Κι ενώ η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας προκαλεί αυξανόμενο διεθνή συναγερμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιέγραψε τα γαλλικά πλοία ως «εγγυητές της ειρήνης».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: «Η Ελλάδα και η Γαλλία επιδιώκουν ένα νέο πλαίσιο στρατηγικής άμυνας». «Ο Μητσοτάκης βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα σε μια επίσκεψη που αποσκοπούσε στη συγκέντρωση της στήριξης της ΕΕ σε μια εποχή που οι εχθρικές σχέσεις με την Τουρκία έχουν επισκιάσει όλα τα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ελληνικής κυβέρνησης», σχολιάζει ο βρετανικός «Guardian».

«O Mακρόν δεσμεύτηκε επίσης ότι η Γαλλία θα ενισχύσει τους στρατηγικούς δεσμούς της με την Ελλάδα, κατηγορώντας την Τουρκία ότι, όχι μόνο ότι επιδεινώνει τις περιφερειακές εντάσεις αλλά και δεν τηρεί τις υποσχέσεις για την δράση της στη Λιβύη».

«Θέλω να εκφράσω τις ανησυχίες μου σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας … είδαμε τις τελευταίες ημέρες τα τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύονται από Σύριους μισθοφόρους στο έδαφος της Λιβύης. Πρόκειται για ρητή και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διάσκεψης της περασμένης εβδομάδας στο Βερολίνο. Ο Ερντογάν παραβίασε την υπόσχεσή του», επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Reuters: Κατηγορίες του Μακρόν στον Ερντογάν για αθέτηση υποσχέσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος με την εφημερίδα «Guardian» κινείται και το Reuters επισημαίνοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος κατηγορεί τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αθετεί τις υποσχέσεις τους για το λιβυκό».