ΑΧΑΪΑ: Δημιουργία Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου – Η εισήγηση του Σπ.Μυλωνά

Την δημιουργία του Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου , για την ύδρευση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ζητά η Δυτική Αχαΐα.

Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Ν. Μυλωνάς ο οποίος ανέφερε:

 

« Η πρόσβαση σε φθηνό, άφθονο και ποιοτικά ελεγμένο νερό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου, ενώ η υπεράντληση των υδάτων και η αλόγιστη σπατάλη του έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Το νερό δεν είναι ανεξάντλητο και η άμεση λήψη μέτρων για την εξοικονόμησή του και την αποτροπή ρύπανσης των πηγών του είναι απολύτως αναγκαία. Για εμάς το νερό είναι δημόσιο αγαθό, πηγή ζωής του οποίου αποκλειστικός διαχειριστής πρέπει να είναι ο Δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

 

Στο Δήμο μας το πρόβλημα της ύδρευσης, χρόνο με τον χρόνο, γίνεται εντονότερο, με τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς να πέφτει και τη λειψυδρία και την υφαλμύρωση να κάνουν την εμφάνισή τους. Η λύση του προβλήματος εναποτίθεται στην ύδρευση των δημοτικών ενοτήτων Ωλενίας, Δύμης και Μόβρης από το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε στην άμεση δημιουργία του φορέα διαχείρισης του φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Εκεί βρίσκεται η λύσης του προβλήματος!

 

Η έμφραξη του φράγματος Π-Π καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του φορέα διαχείρισης του τόσο σημαντικού αυτού έργου. Με την έναρξη λειτουργίας του έργου και την παροχή νερού θα λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης σε μεγάλο τμήμα του Δήμου μας, όσο και του Νομού μας. Το γεγονός αυτό θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και θα σημάνει την δραστική μείωση της άντλησης νερού προστατεύοντας έτσι τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Θα μας δώσει την δυνατότητα να παρέχουμε νερό υψηλής ποιότητας σε κατοίκους, επισκέπτες και επιχειρήσεις της περιοχής, δεδομένου ότι το νερό που ήδη αντλείται και παρέχεται σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί και είναι αμφίβολης ποιότητας.

Τέλος όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις θα αποτελέσουν βραχίονα ανάπτυξης της περιοχής μας.

 

Ο φορέας θα πρέπει να διασφαλίσει τον κοινωνικό, δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα του έργου, δεδομένου ότι το νερό είναι το πιο βασικό αγαθό για τη ζωή του ανθρώπου και πρέπει να είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο σε όλους. Ο φορέας θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί όλα τα επιμέρους έργα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες άδειες και να προστατεύει τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και προσλαμβάνοντας κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Η λειτουργιά, συντήρηση και επέκταση των εγκαταστάσεων, φράγμα, διυλιστήριο, δίκτυα μεταφοράς μέχρι την σύνδεσή τους με τα δίκτυα διανομής θα πρέπει να είναι αντικείμενο του φορέα. Οι απαιτούμενες σχετικές δαπάνες, αρχικό κεφάλαιο ίδρυσης του φορέα, πάγιες ετήσιες δαπάνες, αλλά και έκτακτες δαπάνες, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των δήμων που θα αποτελούν τον φορέα. Αυτό αποτελεί καθήκον και αρμοδιότητα του κράτους το οποίο πρέπει και μπορεί να αναλάβει μια τέτοια υποχρέωση με στόχο την βιωσιμότητα.

 

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας υποστηρίζει και ζητά άμεσα την έναρξη διαλόγου μεταξύ των τριών όμορων Δήμων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του σχετικού υπουργείου με στόχο την άμεση σύσταση διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του φράγματος με την συμμετοχή των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Υπουργείου Υποδομών, του Τ.Ε.Ε. ως μέλους στο Δ.Σ. του φορέα, για την παροχή νερού στους δήμους με κόστος ανταγωνιστικό των σημερινών τιμών ύδρευσης».