Ξεκαθάρισμα σε στενό ΣΥΡΙΖΑϊκό κύκλο: Ρήξη ή συμβιβασμό με τους 53+ και υπόλοιπους διαφωνούντες

Ρήξη ή συμβιβασμός με τους διαφωνούντες; Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα θα φανούν σήμερα στην εφ’ όλης της ύλης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και χαρακτήρα προετοιμασίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να συνεδριάσουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ερμηνεύεται από κομματικές πηγές με διττό τρόπο. Ή θέλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την Πρωτοβουλία 53+ και τους άλλους διαφωνούντες που βάζουν εμπόδια στα σχέδιά του ή θέλει να τους «εξευμενίσει» σε μία συζήτηση χωρίς την παρουσία των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας και να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις στο δρόμο προς το συνέδριο, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας και η «προεδρική φρουρά» ανησυχούν από την εντεινόμενη εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, από την εικόνα που εκπέμπουν ως αξιωματική αντιπολίτευση, αντιλαμβάνονται ότι η ισχύουσα κατάσταση επιδρά σφόδρα αρνητικά στο προφίλ του και συζητείται ότι θα επιχειρήσει να παρέμβει. Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου έχει βαρύνει. Ατύπως, έχει ήδη ξεκινήσει ένας μικρός «εμφύλιος» για το ποιους βαρύνει η ευθύνη δύο πολιτικών ηττών, καθώς πριν από την αναγκαστική στροφή και στήριξη της κ. Σακελλαροπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ψηφίσει το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που κατήγγελλε επί μέρες. Τώρα, έρχεται και τρίτη αναγκαστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο συμπέρασμα ότι στην ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» και όχι κατά, όπως είχε προαναγγείλει.

Μέχρι χθες, κομματικές πηγές ούτε επιβεβαίωναν ούτε διέψευδαν την πληροφορία ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε σε άτυπη κομματική σύσκεψη εσωκομματικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΑΝΤ1, στη συνέντευξη που παραχώρησε προχθές στον Νίκο Χατζηνικολάου, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, χαρακτηρίζοντας πάντως τον ΣΥΡΙΖΑ δυνατό brand name.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας εισηγούνται στον κ. Τσίπρα ρήξη με όσους στέκονται εμπόδιο στο μετασχηματισμό και τη διεύρυνση πείθοντάς τον για δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από μία εσωκομματική σύγκρουση από την οποία θα βγει νικητής, αντιθέτως θα ενισχυθεί το ηγετικό του προφίλ.

Δεύτερον, ότι για να διεκδικήσει ξανά και επί ίσοις όροις την εξουσία οφείλει να επικρατήσει του Κυριάκου Μητσοτάκη στη μάχη του Κέντρου.

Οταν όμως μιλά με στελέχη του κόμματος που τα εμπιστεύεται, του λένε ότι δεν τον αμφισβητεί κανείς εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν έχει λόγο να συγκρουστεί και οι λύσεις που θα επιλέξει θα πρέπει να είναι ενωτικές και συμβιβαστικές, λύσεις στην κατεύθυνση του «όλοι μαζί». Του λένε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διατηρήσει το αριστερό του στίγμα και την ιδεολογική του καθαρότητα κα τον αποτρέπουν από τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, στην οποία ο ίδιος πάντως -το έκανε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1- μιλά με κάθε ευκαιρία.

Οι 53+ και οι εσωκομματικοί τους σύμμαχοι βλέπουν τον έλεγχο να φεύγει από τα χέρια τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην ευδοκιμήσει οποιαδήποτε πρόταση έχει τη βάση της στο να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ έξω και πέρα από το συνέδριό του. Διαφωνούν επίσης με τη διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Τσίπρα για εκλογή από τη βάση, αλλά μετά το συνέδριο του Μαΐου, ενώ προτεραιότητά τους είναι να ματαιώσουν τα σχέδια για εσωκομματικά δημοψηφίσματα που θα ακυρώσουν το συνέδριο.

Περιοδεία

«Είμαι ανήσυχος και φοβάμαι ότι θα πάει στις καλένδες το έργο της Πατρών-Πύργου. Είναι μια λάθος τακτική, η οποία μας οδηγεί σε κινδύνους και θα ήθελα με την παρουσία μου εδώ να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, που έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις, η εμπειρία μου λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καθυστερήσει πολλούς και νομίζω ότι δεν θα δώσει ένα τόσο μεγάλο έργο με ανάθεση. Συνεπώς να το ξανασκεφτούν, διότι οι πολίτες της Ηλείας και της ευρύτερης περιοχής δεν είναι β’ κατηγορίας και ο φόρος αίματος είναι μεγάλος», είπε χθες ο κ. Τσίπρας συζητώντας με πολίτες στο Νομό Ηλείας για την εθνική οδό Πάτρας-Πύργου, το έργο που είχε αναλάβει η κατασκευαστική εταιρία του κ. Καλογρίτσα, αλλά κηρύχθηκε έκπτωτη, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Ο δρόμος μετά την Πάτρα δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι το 2020. Είναι ένας δρόμος που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2013.

Τότε το θεωρούσαν ασύμφορο και το έβγαλαν από την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, καθώς θεωρούσαν φιλέτο το Πάτρα-Κόρινθος, το οποίο ούτε αυτό ολοκλήρωσαν, και ήρθαμε να το πράξουμε εμείς», σχολίασε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για εκδικητικότητα από πλευράς της κυβέρνησης της Ν.Δ., δηλώνοντας ότι «σε αυτή τη χώρα νομίζω ότι είμαστε θύματα μιας λογικής εκδικητικότητας απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις από τις οποίες παραλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση».