ΠΑΤΡΑ: «Πνίγεται» στα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων ο δήμος – Φθάνουν τα 65 εκατομμύρια ευρώ

Σε πλαίσιο αντιπαράθεσης διεξήχθη χθες η συζήτηση στην Οικονομική επιτροπή του δήμου Πατρέων, με φόντο το ύψος ανεξόφλητων οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων προς τον δήμο, που φθάνουν τα 65 εκ ευρώ!

Η ένταση φούντωσε μετά την παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Θεόδωρου Ξυλιά, ο οποίος κατακεραύνωσε τη δημοτική αρχή ότι με την πολιτική της οδήγησε σε απότομη αύξηση των ανεξόφλητων χρεών, που, όπως είπε, εκτοξεύτηκαν από 44 εκ. ευρώ, το 2014, σε 65 εκ. ευρώ, σήμερα. Δηλαδή, 21 εκατομμύρια ευρώ σε έξι χρόνια (3.500.000 ευρώ, οφειλές ετησίως).

Τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλος της «Ωρα Πατρών» Γιάννης Τσιμπούκης που κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδρανή αντιμετώπιση ενοικιαστών οι οποίοι δεν πληρώνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανενόχλητοι, μιλώντας ακόμα και για επιχειρήσεις με οφειλές 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ. Αναφέρθηκε ακόμα στη μη αντιμετώπιση περιπτώσεων αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων, αναφέροντας: «Κάποιος έχει 3.000 τ.μ. αλλά δηλωμένα στον δήμο μόνο 200 τ.μ.».

Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας απάντησε ότι στο παρελθόν υπήρχαν επιχειρηματίες, όχι που αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω κρίσης, αλλά που έκαναν χρυσές δουλειές χωρίς να πληρώνουν, ενώ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της δημοτικής αρχής λέγοντας πως έγιναν προσπάθειες αναγκαστικής είσπραξης από τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών που όμως δεν είχαν χρήματα μέσα και επιδιώχθηκε κατάσχεση ακινήτων που ήσαν ήδη δεσμευμένα.

Στο πλαίσιο των απαντήσεων της δημοτικής αρχής, αποκαλύφθηκε ότι βεβαιώθηκαν οφειλές προς τον δήμο από το μακρινό παρελθόν, σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ. Συγκεκριμένα, διασταυρώθηκαν χρέη 968.500 ευρώ, που ειπώθηκε ότι δεν αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους την τελευταία πενταετία, αλλά… φθάνουν και 20 χρόνια πίσω χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχουν βεβαιωθεί στο δημοτικό ταμείο.