Κοροναϊός: Έτοιμο σε χρόνο «ρεκόρ» το πρώτο νοσοκομείο στην Κίνα αποκλειστικά για ασθενείς του φονικού ιού

Σε χρόνο ρεκόρ, οι Κινέζοι μετέτρεψαν ένα άδειο κτήριο σε νοσοκομείο χιλίων κλινών αποκλειστικά και μόνο για τους ασθενείς του κοροναϊού που αυξάνονται ραγδαία. Ο νέος επικίνδυνος ιός, που έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 130 ανθρώπων κι έχει μολύνει περίπου έξι χιλιάδες παγκοσμίως, πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης του Πεκίνου, που προσπαθεί να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι παρέχει σωστή πληροφόρηση σε ότι αφορά την εξάπλωση του ιού, κάνοντας παράλληλα επίδειξη των ικανοτήτων της.

Την ίδια ώρα, κινεζική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι αρχές της πόλης Σεντσέν έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου κατά του AIDS για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Το πρώτο νοσοκομείο στην Κίνα

Μέσα σε δύο 24ωρα ένα άδειο κτίριο απέκτησε τον εξοπλισμό για να λειτουργήσει ως νοσοκομείο για τους ασθενείς του ιού. Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στην πόλη Ουχάν, εστία μόλυνσης του κοροναϊού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail». Το νέο νοσοκομείο ήταν παλαιότερα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι πρώτοι ασθενείς έχουν ήδη μεταφερθεί στο «Dabie Mountain Regional Medical Centre», στην περιοχή Χουανγκάνγκ.

nosokomeio-1

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», επικαλούμενη κινεζικό δημοσίευμα, οι αρχές στη κινεζική πόλη Σεντσέν ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου κατά του AIDS για την καταπολέμηση του ιού. Την πληροφορία αυτή αναφέρει η χρηματοοικονομική εφημερίδα «Securities Times», επικαλούμενη έναν εργαζόμενο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

Στο μεταξύ, το Facebook, το Twitter και η Google προσπαθούν να βάλουν φρένο στην παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τον ιό, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το BBC.

To Λονδίνο είναι η πόλη στην Ευρώπη που κινδυνεύει περισσότερο

Κι ενώ στην Ευρώπη μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα, τέσσερα στη Γαλλία και τέσσερα στη Γερμανία, το Λονδίνο διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με βάση τον αριθμό των αεροπορικών ταξιδίων που πραγματοποιούνται από και προς την ηπειρωτική Κίνα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Η Γερμανία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τους επιβάτες από την Κίνα

Στη Γερμανία, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση υιοθετεί αυστηρά μέτρα για τους επιβάτες από την Κίνα. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ τα ακόλουθα μέτρα σε ότι αφορά τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

1.Οι πιλότοι θα πρέπει να ενημερώνουν τις γερμανικές αρχές για την κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών κατά την προσγείωσή του αεροσκάφους.
2. Επιπλέον, οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ιατρικό φάκελο που να πιστοποιεί ότι έχουν περάσει από έλεγχο κι ότι είναι υγιείς.

nosokomeio-2

Η κινεζική κυβέρνηση επικρίνεται για τον τρόπο χειρισμού της εξάπλωσης του ιού

Ήδη ο ιός πλήττει το κύρος της κινεζικής ηγεσίας και την διεθνή εικόνα της, δεδομένου του βεβαρυμένου παρελθόντος της χώρας με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο κοροναιός πλήττει κυρίως τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ο οποίος επωμίζεται και αυξημένες ευθύνες για την συνολική πορεία της χώρας. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του περιοδικού «Economist», τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά μισή με μία ποσοστιαία μονάδα και, αναλόγως της εξάπλωσης της επιδημίας, δεν αποκλείεται οι επιπτώσεις να αποδειχθούν ακόμη χειρότερες σε βάθος χρόνου.

Στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη φουντώνει επίσης η συζήτηση για την αξιοπιστία του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας. Η επιδημία αποκαλύπτει τις ανεπαρκείς σε πολλές επαρχίες συνθήκες υγιεινής αλλά και την εκτεταμένη ρύπανση σε πολλές μεγαλουπόλεις της χώρας.