Αυγενάκης: Δεν έχει γίνει κανένα λάθος με τη σύνθεση της ΕΕΑ

Την νομιμότητα της σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) που εξέδωσε την γνωμοδότηση για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη υπερασπίστηκε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Βουλή, απαντώντας στην αντιπολίτευση που ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση διόρισε μέλη στην επιτροπή παραβιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο.

“Ο νόμος δεν προβλέπει την σύμφωνη γνώμη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για τον ορισμό των μελών της επιτροπής αδειοδότησης. Ο νόμος Βασιλειάδη προέβλεπε την σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με Προεδρικό Διάταγμα. Το διάταγμα δεν έχει εκδοθεί με αποτέλεσμα να ισχύει ο παλιός νόμος” εξήγησε αρχικά ο υφυπουργός Αθλητισμού για να επισημάνει ότι “αν είχαμε κάνει λάθος να είστε σίγουροι πως θα το είχαμε παραδεχθεί και διορθώσει ώστε να επανέλθει η τήρηση των κανόνων. Για εμάς η διάθεση συνεργασίας είναι διαρκής”.

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω στο ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με την γνωμοδότηση της ΕΕΑ και μίλησε για τις συνολικές δράσεις του χαρτοφυλακίου του. Κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων όπου συζητείται μνημόνιο συνεργασίας με την Ιαπωνία, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα χρηματοδοτηθεί η ενίσχυση του VAR με την αγορά της εφαρμογής για την γραφή του οφσάιτ αξίας 230 χιλ ευρώ. Παράλληλα είπε ότι αναφέρθηκε στις δράσεις ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, τις δράσεις για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου με την κύρωση της σύμβασης Μακόλιν αλλά και τις ενέργειες για την δημιουργία σύγχρονου εργαστηρίου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Επίσης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί ο νόμος για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας που θα ορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας αθλητικών λεσχών ενώ εως τέλος Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την δημιουργία αθλητικού κέντρου για ΑμΕΑ.

Κατηγορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση της νομοθεσίας και κλοπή του πρωταθλήματος απο τον ΠΑΟΚ ενώ πυρά εκτόξευσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι η σύνθεση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι παράνομη καθώς δεν εφαρμόστηκε ο “νόμος Βασιλειάδη” που προβλέπει οως για τον ορισμό των μελών της απαιτείται γνωμοδότηση απο την κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. “Είχαμε την εντύπωση ότι δεν θα γινόταν αντικατάσταση των μελών και είδαμε τον υπουργό να τοποθετεί δύο μέλη χωρίς τον σεβασμό του νόμου. Εχουμε παραβίαση του νόμου και του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό συνέβαλε να υπάρξει σκιά και αυτή η διαδικασία που παρακολουθούμε με την απόφαση που έχει πυροδοτήσει τον διχασμό ευρύτερα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο”.

Νωρίτερα η βουλευτής Χαλκιδικής με τον ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα υποστήριξε “Κλέβετε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ που με αγώνα το κατέκτησε στο γήπεδο”.

Απο το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε αρχικά ότι “πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει για τον αθλητισμό με απόλυτη διαφάνεια κριτήρια και έλεγχο σκοπιμότητας” και πρόσθεσε “χθες το Υπουργείο με τροπολογία άλλαξε το νόμο ενώ εκκρεμεί έκδοση δικαστικής απόφασης. Η κυβέρνηση δημιούργησε μείζον πρόβλημα και προσπαθεί να το επιλύσει δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο. Το ζήτημα δεν είναι η ποινή, δεν είμαστε δικαστές να αποδώσουμε ποινή αλλά αν τελέστηκε η παράβαση βάση της σημερινής νομοθεσίας. Τα υπόλοιπα προβλέπονται εκ του νόμου. Δεν χρειάζονται εκπτώσεις στη νομοθεσία χάριν σκοπιμοτήτων. Η επαναφορά στην πραγματικότητα αποδεικνύεται κενό γράμμα. Η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια και όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ είπε ότι στα ζητήματα διαφάνειας η Ελλάδα γίνεται παράδειγμα προς αποφυγή υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο “αναδύουν γα άλλη μία φορά τη σήψη και διαπλοκή στον επαγγελματικό αθλητισμό”.

“Είναι φανερό ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο. Ισχύει «ο θάνατός σου η ζωή μου». Κάνουν τον αθλητισμό απο κοινωνικό αγαθό εμπόρευμα με τεράστια οικονομικά συμφέροντα”.

Απο την Ελληνική Λύση ο κ. Κώστας Μπούμπας υποστήριξε ότι “την ώρα που το κατεστημένο Βορρά – Νότου έχει σπάσει και το πρωτάθλημα γίνεται με ορθούς όρους, ήρθε η κυβέρνηση να πυροδοτήσει το κλίμα” ενώ η κυρία Σοφία Σακοράφα του ΜεΡΑ25 ζήτησε εφ όλης της ύλης συζήτηση.