Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία: 30 χλμ το μήκος της εδαφικής διάρρηξης του ρήγματος, λέει ο Χουλιάρας

Με δυο δορυφορικές απεικονίσεις ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας παρουσίασε το μήκος της εδαφικής διάρρηξης του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός σεισμολόγος ανέφερε ότι: «30 χιλιόμετρα είναι το μήκος της εδαφικής διάρρηξης των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία. Πρόκειται για επιστημονικά επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που απεικονίζει την εδαφική παραμόρφωση του φλοιού της Γης στην επικεντρική περιοχή».

Παράλληλα ο κ. Χουλιάρας έκανε γνωστό πως το σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο SNAC στο οποίο συμμετέχουν και πολλά σχολεία από την Ελλάδα βοηθά με τα στοιχεία του στην παρακολούθηση του φαινομένου στην Τουρκία. Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας, σε σχολείο της πόλης Γκαζιαντέπ της ανατολικής Τουρκίας, όπου υπάρχει εγκατεστημένο σεισμογραφικό δίκτυο, γίνεται η καταγραφή της μετασεισμικής ακολουθίας των 6,8 Ρίχτερ η οποία είναι αρκετά «φτωχή» μέχρι στιγμής με ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις τις τρεις πρώτες ημέρες.

Ο κ. Χουλιάρας αναφέρει σχετικά: «Εντέλει αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο το σχολικό σεισμογραφικό δίκτυο SNAC. Ξεκινήσαμε το 2015 με 10 σεισμόμετρα σε 5 χώρες και τώρα το δίκτυο μας έχει 60 σεισμόμετρα από τις Αζόρες στον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Ανατολική Τουρκία που εκεί τώρα στο σχολείο στη πόλη Gaziantep γίνεται καταγραφή από την μετασεισμική ακολουθία των 6,8 Ρίχτερ η οποία είναι πολύ φτωχή μέχρι στιγμής με ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις τις τρεις πρώτες ημέρες».