ΠΑΤΡΑ: Θέατρο της αφήγησης με «Παραλογές» του ΔΗΠΕΘΕ – Θα συνεχιστεί και φέτος

Πέρυσι, η ενότητα «Ενα θέατρο της αφήγησης και της επινόησης» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες. Ετσι, η ενότητα αυτή θα συνεχιστεί και φέτος με άλλες τρεις παραστάσεις. Θέμα της δράσης, οι «Παραλογές», μια ιδιαίτερη κατηγορία δημοτικών τραγουδιών, που έχουν όλα τα γνωρίσματα που διακρίνουν γενικά τη δημοτική ποίηση, όμως παράλληλα παρουσιάσουν και ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα ξεχωρίζουν.
Ο χώρος παρουσίασης των τριών έργων – δράσεων θα είναι το Μπάρι, ένας διαφορετικός χώρος, μακριά από την «αυστηρότητα» του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» και τους όποιους περιορισμούς επιβάλλει ο συγκεκριμένος χώρος.
«Αυτός ο κύκλος έχει πολλαπλά χαρακτηριστικά, και δεν πρόκειται απλά για κάποιες παραγωγές οι οποίες ανήκουν στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για δύο χρόνια. Μέσα από αυτές τις παραστάσεις προωθούνται νέες ιδέες, διαφοροποιημένες από το ακαδημαϊκό θέατρο, με άλλες φόρμες παρουσίασης και τακτικές παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Σταύρος Τσακίρης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη δράση ως το «θερμοκήπιο του ΔΗΠΕΘΕ».
Ετσι, φέτος στο Μπάρι θα παρουσιαστούν τρεις νέες παραγωγές. Η πρώτη είναι το «Γεφύρι της Αρτας», το οποίο θα παρουσιάσουν οι Νάνσυ και Βάσια Χριστοπούλου. Η δεύτερη «Παραλογή» είναι το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού» που θα παρουσιάσουν οι Φιορέλα Μαστρόκαλου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ενώ τον κύκλο θα κλείσει το «Τραγούδι του ξενητεμένου» όπου εκεί βρίσκουμε τον Ιωάννη Κοψίνη (ο οποίος είχε επιμεληθεί την τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού) ενώ θα συμμετέχει και το συγκρότημα Deadbeat Escapement.
Σημειώνεται πως οι τρεις αυτές παραγωγές των συγκεκριμένων ομάδων, αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, θα χρηματοδοτηθούν από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ στο θέατρο ανήκουν και τα έξοδα προβολής. Παράλληλα, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους υλικά από την αποθήκη του θεάτρου αλλά και κοστούμια.
Οπως ψηφίστηκε χθες, η κάθε παραγωγή θα χρηματοδοτηθεί με 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν κωδικοί για έξοδα προβολής, εκτυπώσεις, σκηνικά, κοστούμια, φροντιστηρίου κ.λπ., με το συνολικό κόστος να φτάνει και για τις τρεις παραγωγές των «Παραλογών» στα 37.500 ευρώ. Σημειώνεται πως τη δραματουργική εργασία των κειμένων για τις τρεις παραστάσεις τις έχει κάνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σταύρος Τσακίρης.