Με Αθανασίου και…Πλεύρη οι εργασίες της προανακριτικής στην υπόθεση της Novartis

Βουλευτές συμμετέχουν σε συνεδρίαση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής , Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019. Συνεδρίασε η ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του με θέμα ημερήσιας διάταξης την εξέταση μάρτυρος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Τον τρίτο κατά σειρά δικαστικό λειτουργό, καλεί στις εργασίες της σήμερα η προκαταρκτική επιτροπής της Βουλής που αναζητά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Αθανασίου καλείται στην επιτροπή μετά τις καταγγελίες της κ. Ράικου πως ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας (είχε αναλάβει την υπόθεση της τράπεζας Αττικής) της είχε εκμυστηρευτεί πως είχε δεχθεί και αυτός αντίστοιχες πιέσεις από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για τις δικές του υποθέσεις. Με αφορμή αυτή την αναφορά λοιπόν, η επιτροπή καλεί τον κ. Αθανασίου προκειμένου να επιβεβαιώσει (ή να διαψεύσει) τα όσα κατέθεσε η συναδέλφου του, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα ξεκάθαρο το εύρος και το βάθος της κατάθεσής του. Εξάλλου όπως αναφέρει τουλάχιστον η πλειοψηφία, η κατάθεση Ράικου, για τις πιέσεις, το σχέδιο εξόντωσης αλλά και η απώλεια χρημάτων για το ελληνικό δημόσιο είναι από μόνη της ικανή να «δέσει» το κατηγορητήριο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου

«Μάχη» για τον Πλεύρη
Ωστόσο η προκαταρκτική θα καταπιαστεί παράλληλα και με ένα παρεμπίπτον ζήτημα που προέκυψε μετά από δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση του Θανάση Πλεύρη από τις εργασίες της προκαταρκτικής. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζήτημα θα τεθεί επίσημα (και από ποιον καθώς δεν έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα) ούτε αν η επιτροπή θα προχωρήσει σε αναλυτικά συζήτηση και ψηφοφορία. Σύμφωνα δε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Πλεύρης φέρεται διατεθειμένος να ζητήσει από την επιτροπή να αποφανθεί αν συντρέχει λόγος εξαίρεσής του αν και πηγές που έχουν γνώση των διαδικασιών, σημειώνουν πως το ζήτημα έχει τεθεί και κατά το παρελθόν με την εμπλοκή του στην περίπτωση Μανιαδάκη. Ο ίδιος πάντως με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλείται τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αφήνοντας να εννοηθεί πως η νομική του σχέση με τον κ. Σαμαρά δεν έχει να κάνει με την υπόθεση που εξετάζεται.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πως δεν αναγνωρίζει δυνατότητα εξαίρεσης μελών της επιτροπής (με αφορμή την αρχική εξαίρεση των Τζανακόπουλου και Πολάκη) το ζήτημα φαίνεται πως εξετάζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ διερευνά τα περιθώρια για ν’ ανοίξει και υποστηρίξει ενδεχόμενο αίτημα εξαίρεσης υπό την έννοια ότι η υπόθεση δεν αφορά γενικές αναφορές ή τοποθετήσεις επί της υπόθεσης αλλά για άμεση (δεύτερη όπως αναφέρουν) εμπλοκή σε αυτή.