Συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν – Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες έναν από τους ισχυρότερους συμμάχους που έχει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Γάλλο πρόεδρο την Τετάρτη, με την Αθήνα να αναμένει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα από τον Εμμανουέλ Μακρόν στην Άγκυρα για την προκλητική της στάση τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την παράνομη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Άλλωστε η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δίνει μάχη υπέρ των ελληνικών θέσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος για τις τουρκικές προκλήσεις, όταν είχε υποδεχθεί στα τέλη Αυγούστου για πρώτη φορά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κλίμα μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας παραμένει τεταμένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Εμμανουέλ – Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, αλλά και την πρόσφατη επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία. Στον αντίποδα οι σχέσεις Γάλλου πρόεδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άριστες, καθώς εκτός από την ταύτιση απόψεων που υπάρχει στα εθνικά θέματα, έχουν κοινή γραμμή και στα ζητήματα της οικονομίας.

Οικονομική και αμυντική συνεργασία

Στο τραπέζι της συνάντησης στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα τεθούν όλα τα ζητήματα που θα ενισχύσουν ακόμη περεταίρω την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός μετά το τετ α τετ με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει μια διευρυμένη συνάντηση με αρκετούς εκπροσώπους εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είτε έχουν παρουσία στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να αποκτήσουν. Άλλωστε Επίσης, η γαλλική Total είναι παρούσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ συμμετέχει και στην κοινοπράξία με ΕΛ.ΠΕ. και Exxon για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Κρήτη.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Παράλληλα θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού με την αγορά δύο φρεγατών με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, μια κίνηση που στην περίπτωση που επιτευχθεί θα δώσει μια νέα δυναμική στη χώρα μας απέναντι στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα. Η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, όπως η κοινή πορεία της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και ο κατάπλους στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

 

Φωτογραφία: Reuters