ΑΧΑΪΑ: Μοντέλο υπερσυγκέντρωσης οικονομικών υπηρεσιών – Μία Εφορία σε όλο το νομό – Συγχώνευση Α’-Β’ ΔΟΥ και Αιγίου

Το αίτημα να μην προχωρήσει η συγχώνευση της Α’ με την Γ’ ΔΟΥ της Πάτρας κατέθεσαν  εκπρόσωποι των εργαζομένων  ζητώντας στήριξη. Εκτιμούν ότι η σχετική εξαγγελία που έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν βασίζεται σε κάποιο ρεαλιστικό σχεδιασμό και πιστεύουν ότι θα δυσχεράνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Το θέμα έφερε στο περιφερειακό συμβούλιο ο Ανδρέας Τερζής, μέλος του γενικού συμβουλίου της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών και εφοριακών.
Οι συγχωνεύσεις οικονομικών υπηρεσιών αποτέλεσαν μια πρόταση για την εξεύρεση πόρων, όταν η κρίση πίεσε το δημόσιο, και προχώρησαν σε ορισμένες περιοχές μετά από εισήγηση επιτροπής που συστάθηκε.
Η επιτροπή αυτή πρότεινε στην Πάτρα να παραμείνουν αρχικά δύο υπηρεσίες, η Α’ και η Γ’ ΔΟΥ. Όπως είπε ο Α. Τερζής η Γ’ΔΟΥ υποβαθμίστηκε καθώς δεν έχει πλέον τις αρμοδιότητες του ελέγχου και του δικαστικού που θεωρούνται σημαντικά. Επιπλέον, η συρρίκνωση των ΔΟΥ οδήγησε αρκετούς εργαζόμενους σε συνταξιοδότηση και έμειναν πολλές κενές οργανικές θέσεις που δεν καλύφθηκαν ποτέ από νέο προσωπικό.
Η κριτική των εργαζομένων στρέφεται προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και αφορά στην εξαγγελία που έκανε για νέα συγχώνευση, προκειμένου να λειτουργήσει μία ΔΟΥ στην Πάτρα. Σύμφωνα με τον Α. Τερζή η νέα υπηρεσία δεν θα έχει το άθροισμα των ήδη πετσοκομμένων οργανικών θέσεων εργασίας, αλλά ούτε καν το άθροισμα των ήδη υπηρετούντων. Οπως είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων εξετάζεται ακόμα και η μετακίνηση προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες που εμφανίζουν κενά, όπως είναι το τελωνείο.
Εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών και ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα για να μην προχωρήσει η συγχώνευση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και πρόεδρος της ΔΑΚΕ εφοριακών, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ενημέρωσε το σώμα για τις συγχωνεύσεις που προηγήθηκαν και υπογράμμισε ότι η Γ’ ΔΟΥ εξυπηρετεί σήμερα περί τους 200.000 φορολογούμενους, παραλαμβάνει περίπου 110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και η χωρική της αρμοδιότητα καλύπτει τα δύο από τα τέσσερα διαμερίσματα της Πάτρας, και το 50% του τέταρτου διαμερίσματος. Στην ίδια ΔΟΥ ανήκουν όλοι οι πρώην καποδιστριακοί δήμοι, η Δυτική Αχαΐα, ο Ερύμανθος, η βιομηχανική περιοχή.
«Προσωπικό υπάρχει, όπως και έμπειροι συνάδελφοι. Ζητάμε να μην συγχωνευτεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Φανταστείτε να εξυπηρετεί μία ΔΟΥ όλο τον Νομό Αχαΐας» τόνισε ο Π. Σακελλαρόπουλος. Και πρόσθεσε: «Ηδη της Κλειτορίας λειτουργεί με ένα συνάδελφο. Του Αιγίου σε τρία χρόνια θα λειτουργεί με τρεις συναδέλφους αν δεν γίνουν νέες προσλήψεις. Ζητάμε αναβάθμιση και νέες προσλήψεις…».
Με το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας έκλεισαν οι εργαζόμενοι τον κύκλο συγκέντρωσης ψηφισμάτων που ζήτησε και έλαβε ο κλάδος από θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.