Μόνο κριτήριο της Νέας Δημοκρατίας η ανάγκη σταθερής κυβέρνησης της χώρας

«Υπάρχει ανάγκη σταθερότητας της χώρας και η ιστορία δείχνει πως όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική οδήγησε στην ακυβερνησία» επισήμανε κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο «Εκλογή Βουλευτών» στην Ολομέλεια ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι η ΝΔ, συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έφερε τον εκλογικό νόμο προς ψήφιση αμέσως μετά την ανάδειξή της σε κυβέρνηση, γιατί δε νομοθετεί με κριτήριο τα μικροπολιτικά πιθανά της οφέλη, αλλά με μόνο κριτήριο το συμφέρον της χώρας και του έθνους. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που αφού κέρδισε τις εκλογές, αντί να φέρει άμεσα προς ψήφιση την απλή αναλογική – θέμα που ήταν σημαία για την αριστερά επί πολλές δεκαετίες -, έκανε όλες τις ριψοκίνδυνες ακροβασίες στην πλάτη του Ελληνικού λαού και προκήρυξε εκλογές, έχοντας χάσει βέβαια την δεδηλωμένη, αλλά χωρίς να προσέλθει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Φωτήλας επισήμανε ότι «Η Νέα Δημοκρατία φέρνει τώρα το νόμο για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής ακριβώς για να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε υπόνοια εκλογικής σκοπιμότητας».

 

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δεν θέλω, και δεν έχει νόημα να σας κουράσω επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχέδιου, υπέρ των πλεονεκτημάτων της ενισχυμένης έναντι της απλής αναλογικής.
Δεν έχει νόημα να σας μιλήσω για την ανάγκη σταθερότητας της χώρας και πώς η ιστορία δείχνει πως όπου εφαρμόστηκε η απλή αναλογική οδήγησε στην ακυβερνησία.
Με πλήρη επάρκεια το έκαναν αυτό οι Υπουργοί, ο εισηγητής μας και οι άλλοι συνάδελφοι.
Άλλωστε στο τέλος της ημέρας – ότι και να πω εγώ – το μόνο στο οποίο θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, σε σχέση με αυτό το ζήτημα είναι ότι διαφωνούμε.
Αυτό δεν είναι κακό!
Είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας!!
Γι’ αυτό θα σταθώ μόνο σε δυο σημεία:
Το πρώτο έχει να κάνει με την πολιτική ανδρεία και αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις έφερε τον εκλογικό νόμο προς ψήφιση αμέσως μετά την ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση – άρα σε νεκρό εκλογικό χρόνο.
Μπορούμε όλοι να κάνουμε εκτιμήσεις για το τι θα γίνει μετά από 3,5 χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει πραγματική πρόβλεψη.
Συνεπώς, το πολιτικό ρίσκο να φέρουμε τον εκλογικό νόμο τώρα είναι όλο δικό μας.
Αλλά σας έχω νέα.
Το ρίσκο αυτό μας είναι αδιάφορο.
Εμείς δεν νομοθετούμε με κριτήριο τα μικροπολιτικά πιθανά μας οφέλη, αλλά με μόνο κριτήριο το συμφέρον της χώρας και του έθνους.
Και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα.
Το ίδιο έκανε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πολιτική ανδρεία και αξιοπρέπεια.
Σε αντίθεση με την κοινή μικροπολιτική αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τον εκλογικό νόμο στα μέσα της θητείας του και αφού ήταν ολοφάνερο ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές.
Υπάρχει κανείς άραγε έστω και ένας καλόπιστος που να πιστεύει ότι θα έφερνε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ απλή αναλογική αν έβλεπε ότι κρατάει δημοσκοπικά και έχει πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;
Εδώ γελάνε….
Το δεύτερο σημείο, προς επίρρωσιν του πρώτου είναι η πρακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ:
Αφού κέρδισε τις εκλογές, αντί να φέρει άμεσα προς ψήφιση την απλή αναλογική, έκανε όλες τις ριψοκίνδυνες ακροβασίες στην πλάτη του Ελληνικού λαού και προκήρυξε εκλογές, έχοντας χάσει βέβαια την δεδηλωμένη, αλλά χωρίς να προσέλθει σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές συνεργασίες – άλλες από αυτές με τους ψεκασμένους.
Στην ερώτηση δε, γιατί δεν έφεραν αμέσως την απλή αναλογική – θέμα που ήταν σημαία για την αριστερά επί πολλές δεκαετίες – απαντούν με την ανήκουστη μπούρδα:
Δεν είχαμε χρόνο γιατί διαπραγματευόμασταν…
Εδώ γελάνε κακαριστά…
Καταθέτω στα πρακτικά το νομοσχέδιο για την απλή αναλογική που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ένας νόμος μιας σελίδας με τέσσερα απλά άρθρα.
Θα μπορούσε να έχει συνταχθεί αν όχι από μια γραμματέα, το πολύ από έναν τμηματάρχη του Υπουργείου εσωτερικών σε δυο ώρες το πολύ.
Προφανή τα συμπεράσματα…
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για αλαζονεία και πρόωρες εκλογές, γιατί δεν μπορεί να διανοηθεί ότι υπάρχουν πολιτικοί που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό του κόμματος.
Όμως, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι διατεθειμένη να παίξει παιχνίδια με τη διακυβέρνηση της χώρας.
Φέρνει τώρα το νόμο για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής ακριβώς για να αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε υπόνοια εκλογικής σκοπιμότητας.
Και βέβαια η Νέα Δημοκρατία δεν φαντασιώνεται να συγκυβερνήσει τη χώρα με τους καταστροφείς αυτής.