Ο Τραμπ ετοιμάζεται να παρουσιάσει σχέδιο για το Παλαιστινιακό

Μετά από μια καθυστέρηση τουλάχιστον δύο χρόνων, o Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποκαλύψει τις επόμενες ημέρες το σχέδιό του για την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη.

“Είναι σπουδαίο σχέδιο”, δήλωσε ο Trump σε δημοσιογράφους την Πέμπτη πηγαίνοντας σε πολιτική εκδήλωση στη Φλόριντα. “Είναι ένα σχέδιο που θα λειτουργούσε πραγματικά”, είπε, προσθέτοντας ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη.

Σημαντικοί πολιτικοί Ισραηλινοί – αλλά όχι παλαιστίνιοι – έχουν προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.

Η πρόταση που αποσκοπεί στην ειρήνευση στην πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων λέγεται ότι είναι δεκάδες σελίδες και έχει να αντιμετωπίσει επίμαχα μακροχρόνια ζητήματα, όπως το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ.

Εντούτοις, αποκαλύφθηκαν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις, αν και οι οικονομικές προτάσεις έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Το σχέδιο περιέχει στοιχεία σε μεγάλο βαθμό από τον γαμπρό του Trump και τον σύμβουλό του, Jared Kushner.

Το σχέδιο θα αποκαλυφθεί πριν επισκεφθεί την Τρίτη τον Λευκό Οίκο ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο βασικός πολιτικός αντίπαλός του, Μπένι Γκάντς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence κάλεσε τους αντιπάλους Ισραηλινούς πολιτικούς να συναντηθούν με τον Trump κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο Ισραηλινοί πολιτικοί βρίσκονται επί του παρόντος – ο καθένας- επικεφαλής εκστρατείας για τις γενικές εκλογές του Μαρτίου – την ιστορική τρίτη ψηφοφορία μέσα σε ένα χρόνο μετά την αποτυχία των πολλαπλών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης  .

Ο δεξιός Νετανιάχου, που έχει βυθιστεί σε νομικά προβλήματα, βρήκε στενό πολιτικό σύμμαχο στο Trump.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει αποδεχθεί την προσφορά να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ενώ δεν ήταν σαφές αν ο Γκάντς είχε αποδεχθεί την πρόσκληση.

Αν και οι Ισραηλινοί πολιτικοί ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να συναντήσει και τους δύο ηγέτες μαζί ή μεμονωμένα.

Ισραηλινά ΜΜΕ το αποκαλούν «συμφωνία του αιώνα».