Kοροναϊός στην Κίνα: Κλείνουν τομείς του Σινικού Τείχους και άλλα διάσημα αξιοθέατα

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Κίνα ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα καθώς οι αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του  κοροναϊού, ενώ στην Ουχάν θα ανεγερθεί σε χρόνο ρεκόρ νοσοκομείο για τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.

Οι πληροφορίες ωστόσο του Γαλλικού Πρακτορείου μιλούν για επέκταση του αποκλεισμού σε ακόμα 4 πόλεις (13 συνολικά) με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται να εκτοξεύεται στους 41 εκατομμύρια.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπερνούν τα 800, ενώ 26 άνθρωποι έχουν πεθάνει (με βάση τις τελευταίες πληροφορίες από το Γαλλικό Πρακτορείο). Τα περισσότερα κρούσματα να έχουν καταγραφεί στην πόλη Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.

China coronavirus: a look inside the sealed off city of Wuhan

Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλος διακομιστικός σταθμός για ταξίδια, είναι ουσιαστικά σε καραντίνα. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα. Εξάλλου στην Ουχάν ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.

«Μείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες»

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.

Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Η Κίνα έχει εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους, αναστέλλοντας τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς σε 10 πόλεις, κλείνοντας ναούς και επιταχύνοντας την κατασκευή νοσοκομείου στην πόλη Ουχάν, όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα, για τη νοσηλεία των ασθενών.

Κλείνουν τομείς του Σινικού Τείχους και τα … McDonald’s σε πέντε πόλεις

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από αύριο Σάββατο κάποιους τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού αυτού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Οι τάφοι των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες», δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Εξάλλου από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «η φωλιά του πουλιού», που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα, φθάνοντας συνολικά τα τρία

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε άλλα δύο κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως περιμένει περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα λόγω των πολλών ανθρώπων που ταξιδεύουν εκεί από την Κίνα, όπου ο ιός έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 830. Η Σιγκαπούρη έχει αυτή τη στιγμή τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

China steps up coronavirus clampdown as chaos hits hospitals

Κρούσματα εκτός Κίνας

Μη θανατηφόρα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, κάτι που ώθησε πολλές αεροπορικές εταιρείες να αναστείλουν τις πτήσεις τους από και προς την Ουχάν.

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς οι γνώσεις των επιστημόνων για αυτόν είναι περιορισμένες. Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν πόσο ακριβώς θανατηφόρος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βήχα.

Τρεις ερευνητικές ομάδες θα ξεκινήσουν να εργάζονται για τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, ανακοίνωσε ο Coalition for Epidemic Preparedness Innovations. Το σχέδιο είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο σε κλινικές έρευνες ως τον Ιούνιο.

Coronavirus: what you need to know

«Πολύ πιθανόν» να έχουμε κρούσματα στο ΗΒ, λέει Βρετανός αξιωματούχος

Κρούσματα του νέου κοροναϊού είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του τομέα υγείας της χώρας. «Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε στο BBC ο καθηγητής Πολ Κόσφορντ, ένας επίτιμος ιατρικός διευθυντής του οργανισμού Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.

«Έχουμε ένα ευρύ φάσμα σχεδίων έτοιμο να εφαρμοστεί, όταν χρειαστεί, και αυτό εφαρμόζεται τώρα», είπε ο Κόσφορντ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Δεν υπάρχουν κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα, αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε εξετάσεις και αυτοί οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν», είπε ο Κόσφορντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Άλλοι εννέα υποβάλλονται τώρα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται σε περίπου ένα 24ωρο. «Παρακολουθούμε διαρκώς τα αποτελέσματα», κατέληξε ο καθηγητής.

Ναοί, Απαγορευμένη Πόλη, σιδηροδρομικοί σταθμοί και η Ντίσνεϊλαντ

Η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο Σάββατο σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί ο ιός. Συνήθως το πάρκο Ντίσνεϊ της Σανγκάης είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των επταήμερων διακοπών για το κινεζικό νέο έτος.

Συνολικά 10 πόλεις στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας έχουν αναστείλει την κυκλοφορία κάποιων μέσων μεταφοράς, σύμφωνα με την Hubei Daily.

Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ένσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν. Στην Έζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων.

Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων.

Κάποιοι διάσημοι ναοί της Κίνας επίσης έχουν κλείσει. Η Χαϊκού, πρωτεύουσα της επαρχίας Χαϊνάν, έχει κλείσει όλα τα τουριστικά και πολιτιστικά κέντρα, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Στο Πεκίνο έχουν απαγορευθεί οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ έχει κλείσει και η Απαγορευμένη Πόλη.

hospital