Προκαλεί η ανακοίνωση του αρμόδιου για την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου Υπουργού κ. Καραμανλή

Προκαλεί η ανακοίνωση του αρμόδιου για την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου Υπουργού κ. Καραμανλή. Όχι μόνο γιατί αναφέρεται σε γεγονότα, όπως η απένταξη του συγκεκριμένου έργου το 2013, σαν να μην ήταν το κόμμα του στην κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί υποκριτικά αναγνωρίζει το δίκιο των διαμαρτυρόμενων για το νέο πάγωμα των εργασιών, όχι μόνο γιατί επιβάλλει διόδια σε έναν δρόμο που ήδη κατασκευάζεται με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά το κυριότερο γιατί δεν δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές.

Η χαριστική απεμπλοκή της Ολυμπίας Οδού από την κατασκευή του δρόμου, δηλαδή η αποδοχή της άρνησης της κοινοπραξίας να ολοκληρώσει τα συμφωνηθέντα, συμπληρώνεται σήμερα με το δωράκι της απευθείας ανάθεσης και την είσπραξη διοδίων πριν ολοκληρωθεί ο δρόμος και για διάστημα 20 ετών. Το συνολικό κόστος δε, του δημοσίου χρήματος διογκώνεται αφού περιλαμβάνει εκτός από το κόστος κατασκευής και το κόστος αποζημίωσης των ήδη εγκαταστημένων εργολάβων. Η ολοκλήρωση του έργου παραπέμπεται στο τέλος της επόμενη δεκαετίας και χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Δυτικής Ελλάδας απορούν κι οργίζονται για τη μεθόδευση που ακολουθείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι λίγοι και αρεστοί της κυβέρνησης.

Αντιπροσωπεία της ΩΡΑ Πατρών συμμετείχε στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 στη ΒΙΠΕ με σκοπό την κατασκευή της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου.

Η κινητοποίηση αυτή ήταν και απαραίτητη και αναγκαία για όλους τους προαναφερόμενους λόγους οι οποίοι έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς και δυστυχώς με τραγικό τρόπο όλα τα τελευταία χρόνια με εκατοντάδες δυστυχήματα και πολύτιμες ανθρώπινες απώλειες.

Ωστόσο, η κινητοποίηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και για αυτόν τον λόγο εκτιμούμε ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματική.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτό που αναλογεί στο μέγεθος του προβλήματος είναι η διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου δράσης και κινητοποιήσεων που θα τύχει της έγκρισης των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων που εμπλέκονται αλλά και των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης αποδοχής με αίτημα τη συνέχιση των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ