Διπλή δολοφονία στη Βάρη: «Επαγγελματίες» και «εκπαιδευμένοι» οι εκτελεστές

Τις κάμερες ασφαλείας των μαγαζιών ελέγχει ομάδα αστυνομικών, προκειμένου να εντοπιστεί το μαύρο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι εκτελεστές που άνοιξαν πυρ μέσα σε ταβέρνα στη Βάρη, σκοτώνοντας δύο άνδρες από το Μαυροβούνιο, καταζητούμενους της Ιντερπόλ, μπροστά στις οικογένειές τους.

Αυτόπτης μάρτυρας του διπλού φονικού κάνει λόγο για «επαγγελματίες» και «εκπαιδευμένους» εκτελεστές, με σαφή σχέδιο δολοφονίας.

«Κατεβαίνουν τέσσερις μαυροντυμένοι, στρατός. Σαν εκπαιδευμένοι. Όταν βγήκαν από το στενό και προχώρησαν στη Βάρης, έβαλαν καπέλο και φόρεσαν κάτι σαν μάσκα, κασκόλ. Δε μιλούσαν μεταξύ τους, ο ένας ήταν σε απόσταση μισού μέτρου ο ένας από τον άλλο», είπε ο μάρτυρας στις κάμερες του Star, αναφέροντας πως υπήρχε και άλλο ένα ασημί όχημα μαζί τους.

Οι αρχές αναζητούν τις οικείες των θυμάτων

Τα σπίτια των θυμάτων αναζητούν ακόμα οι Αρχές, ώστε να βρουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στους εκτελεστές τους, ωστόσο δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν.

Η σύζυγος του ενός, που είναι και τραυματισμένη, δεν φαίνεται να θέλει να συνεργαστεί με τις αρχές, παρόλο που παραδέχτηκε ότι γνώριζε πως ο άνδρας της καταζητείτο. Μάλιστα, οι δράστες παρακολουθούσαν τις δύο συζύγους προκειμένου να φτάσουν στα θύματά τους.

IMG_8089

«Βεντέτα» μαφιόζων του Μαυροβουνίου η διπλή εκτέλεση

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Novosti, έδρα της οποίας είναι το Βελιγράδι, οι δύο αλλοδαποί που εκτελέστηκαν από κουκουλοφόρους σε ταβέρνα στη Βάρη, ήταν μέλη της μαφιόζικης οργάνωσης «Σκάλιαρι». Η εφημερίδα αναφέρει και τα ονοματά τους, Ίγκορ Ντέντοβιτς και Στέβαν Σταμάτοβιτς. Για τον Ίγκορ Ντέντοβιτς εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για απόπειρα δολοφονίας, που εξέδωσαν οι αρχές του Μαυροβουνίου το 2016, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση RTS.

Η «βεντέτα» μεταξύ των δύο μαφιόζικων οργανώσεων διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια και μετρά ήδη πάνω από 40 θύματα. Οι περισσότερες ενέργειες έχουν στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η λεγόμενη «Σκάλιαρι» είναι μια από τις δύο ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στο Μαυροβούνιο. Η άλλη αποκαλείται από τις διωκτικές αρχές ως φατρία «Καβάτσκι». Και οι δύο ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από την πόλη Κότορ, αρχικά ως ενιαία ομάδα, που διακινούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη ναρκωτικά που έφερνε λαθραία από την Νότια Αμερική, σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ.

Το 2014, με αφορμή την εξαφάνιση 200 κιλών κοκαΐνης στη Βαλένθια της Ισπανίας, η αποκαλούμενη μαφία του Κότορ διασπάστηκε σε δύο φατρίες, τις «Σκάλιαρι» και «Καβάτσκι», που πήραν τα ονόματα τους από τα τοπωνύμια δύο συνοικισμών του Κότορ.

Ξέσπασε «εμφύλιος» πόλεμος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο πόλεμος των δύο συμμοριών υπολογίζεται ότι έχει 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές.

Η ελληνική αστυνομία έχει ενημερώσει όλα τα τελωνεία στα σύνορα, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ώστε -ει δυνατόν- να εντοπιστούν οι δράστες πριν διαφύγουν στο εξωτερικό.