Δίκη Τραμπ: Υπέρ της καθαίρεσης του προέδρου το 44%- Ζητούν να καταθέσουν περισσότεροι μάρτυρες

Την ώρα που η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία συνεχίζεται, οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να γίνουν περισσότερες καταθέσεις μαρτύρων.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η πλειοψηφία των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη του προέδρου της χώρας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας, που κράτησε πέντε ημέρες, το 44% των Αμερικανών θεωρεί πως ο Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του. Ενα ποσοστό του 15% θεωρεί ότι πρέπει να υποστεί επίσημη δημόσια επίπληξη, ενώ το 31% θεωρεί πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.

Την ίδια ώρα ο Τραμπ έχει απορρίψει τα αιτήματα των Δημοκρατικών να τους παραδοθούν έγγραφα που συνδέονται με τις ενέργειες της κυβέρνησής του στην Ουκρανία το 2019. Έχει επίσης παροτρύνει πρώην και νυν αξιωματούχους, όπως ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Δίκη Τραμπ: 7 στους 10 ζητά περισσότερες καταθέσεις
Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, οι πολίτες θέλουν να επιτραπεί η κατάθεση μαρτύρων της υπόθεσης, κατά 72%. Πιο συγκεκριμένα το 84% των Δημοκρατικών και το 69% των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί με αυτή την προοπτική. Το 70% των Αμερικανών (το 80% των Δημοκρατικών, το 73% των Ρεπουμπλικάνων) συμφωνεί επίσης με τη θέση πως οι γερουσιαστές πρέπει να ενεργήσουν ως «αμερόληπτοι ένορκοι» στη διαδικασία αυτή. Οσον αφορά τον πρόεδρο της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, το 40% των Αμερικανών λέει πως έχει θετική άποψη και το 60% αρνητική.

Οι δύο στους τρεις Αμερικανούς παρακολουθούν τη δίκη, ποσοστό που είναι υψηλότερο στις τάξεις των Δημοκρατικών από ό,τι σε αυτές των Ρεπουμπλικάνων. Το 12% σχεδιάζει να παρακολουθεί τη δίκη καθημερινά, το 17% μερικές φορές την εβδομάδα, το 36% είπε ότι θα ενημερώνεται από τις ειδήσεις.

Οσον αφορά την πρόσβαση στα ΜΜΕ που είναι περιορισμένη στη δίκη, το 46%, λέει ότι πρέπει να επιτραπεί σε τηλεοπτικά συνεργεία να μπουν με κάμερες στη Γερουσία και να καλύψουν τη δίκη. Το 41% δεν συμφωνεί. Το 13% είπε ότι δεν γνωρίζει.