Αλυσίδα εστιατορίων πήρε πρόστιμο για fake αστακό στο μενού της

Μία αλυσίδα εστιατορίων στη Μεγάλη Βρετανία έλαβε πρόστιμο £40.000, επειδή παραπλανούσε τους πελάτες της με ένα πιάτο που υποτίθεται ότι περιείχε αστακό.

Πρόκειται για τη βρετανική αλυσίδα εστιατορίων «Ask Italian», που ένα από τα πιο ακριβά πιάτα στο μενού της είναι το «Aragosta e Gamberoni» με τιμή £14.95, που όπως αναφέρεται στον κατάλογο είναι ζυμαρικά με αστακό, γαρίδες και κρεμώδη σάλτσα ντομάτας με τσίλι. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent , επιθεωρητής της Υπηρεσίας Εμπορικών Προτύπων ανακάλυψε σε έλεγχο ρουτίνας, ότι στο εστιατόριο που βρίσκεται στο Σουόνσι το πιάτο δεν περιείχε όσο αστακό θα έπρεπε.

Ειδικότερα, αφού ο επιθεωρητής δοκίμασε το πιάτο στο εστιατόριο στο Σουόνσι ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των υλικών που περιείχε και όπως τον ενημέρωσαν, το πιάτο φτιάχνεται με κατεψυγμένο προϊόν που ονομάζεται «Lobster Sensations», πωλείται προς £1.40 και παραδίδεται στο εστιατόριο συσκευασμένο. Το πρόβλημα λοιπόν ήταν ότι ενώ στο μενού αναγράφεται ότι το πιάτο φτιάχνεται με αστακό, στην πραγματικότητα το υλικό είναι ένα προϊόν με 35% περιεκτικότητα σε αστακό και το υπόλοιπο είναι πάστα ψαριών (σουρίμι) με γεύση αστακού.

Μετά την αναφορά που υπέβαλε ο επιθεωρητής, στο εστιατόριο επιβλήθηκε πρόστιμο £40.000 και στη συνέχεια, η αλυσίδα αφαίρεσε το πιάτο από τα μενού όλων των εστιατορίων της. «Οι πελάτες θα πρέπει να παίρνουν αυτό το οποίο θεωρούν ότι έχουν πληρώσει», σημειώνεται από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ενώ από την Υπηρεσία Εμπορικών Προτύπων αναφέρεται ότι ρόλος τους είναι να διασφαλίζουν ότι τα εστιατόρια περιγράφουν επακριβώς τα φαγητά στο μενού τους και ότι αυτή η περιγραφή ανταποκρίνεται πλήρως και στο πιάτο που καταλήγει στα τραπέζια των πελατών.