Μεταναστευτικό: Γενική απεργία με καθολική συμμετοχή σε Λέσβο, Χίο Σάμο – Στους δρόμους οι νησιώτες

Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή όπως όλα δείχνουν, σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Κάθε δραστηριότητα έχει νεκρώσει, κλειστά είναι έως και τα περίπτερα, ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

Οι κεντρικές συγκεντρώσεις, οργανωμένες από την Περιφέρεια βορείου Αιγαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι, στη Μυτιλήνη στο χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, στη Χίο στην πλατεία Πλαστήρα και στη Σάμο στην πλατεία Πυθαγόρα.

Με αποφάσεις των ΟΤΑ και των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν απορρίπτεται το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά, ζητείται ο άμεσος απεγκλωβισμός των αιτούντων άσυλο, ο έλεγχος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα νησιά, η φύλαξη των συνόρων και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Ας σημειωθεί ότι σχηματισμοί προσκείμενοι στο ΚΚΕ συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις με διαφορετικό πλαίσιο και διαφορετικές συγκεντρώσεις.

To μεσημέρι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Όπως αναφέρει το Lesvosnews.gr, στις 12:00 οι Αιγαιοπελαγίτες θα συγκεντρωθούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στην Κεντρική Πλατεία της Χίου και στο Βαθύ της Σάμου επίσης στην Κεντρική Πλατεία. Την επομένη Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος των Αυτοδιοικητικών από τα νησιά στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδώσουν ψήφισμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε εικόνες από τον κόσμο που συγκεντρώνεται στη Λέσβο

lesvos-2
lesvos-4

 

lesvos-1
lesvos-3

Και στην Χίο όμως καθολική όπως φαίνεται θα είναι η συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αφού από νωρίς το πρωί της Τετάρτης η μία επιχείρηση μετά την άλλη κατεβάζει ρολά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προσφυγικό.

Ακόμα και στην Προκυμαία, την επιχειρηματική δηλαδή ζώνη που ακολουθεί τελευταία τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα καφέ στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά από αυτό.

Από τις 7 το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα τάξης και μετά τις 8 τα μέτρα κυκλοφορίας από την Τροχαία Χίου προκειμένου σταδιακά το κέντρο να κλείσει όσο πλησιάζουμε προς την μεγάλη κινητοποίηση που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι.

Live μετάδοση από την κεντρική πλατεία Χίου

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020