Ξεπουλάνε άρον άρον τα αναμνηστικά με τον Χάρι και τη Μέγκαν [Εικόνες]

Οι έμποροι αναμνηστικών στη Βρετανία ανησυχούν ότι τα αναμνηστικά από το γάμο του Χάρι και της Μέγκαν θα τους μείνουν στο ράφι μετά το Megxit και τα βγάζουν στο σφυρί με μεγάλη έκπτωση.

O Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ παντρεύτηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Ουίνδσορ στις 19 Μαΐου του 2018 και από τότε το μέρος συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες που επιθυμούν να δουν από κοντά το μέρος που έγινε η περίφημη τελετή.

Μάλιστα , μετά το γάμο τους ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ αποχώρησαν με άμαξα από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, και διέσχισαν για 25 λεπτά τους δρόμους του Ουίνσδορ για να χαιρετήσουν τους κατοίκους του, αλλά και τους χιλιάδες θαυμαστές του στέμματος που είχαν κατακλύσει του δρόμους.

Οι πρίγκιπες, τα τασάκια και τα προφυλακτικά

Είναι γνωστό ότι η βασιλεία είναι μια μεγάλη πηγή εσόδων, ειδικά στη Βρετανία, που κάθε μεγάλη εκδήλωση της βασίλισσας ή των μελών του Παλατιού συνοδεύεται από την έκδοση εκατομμυρίων αντιτύπων αναμνηστικών ειδών.

Στους δύο τελευταίους «βασιλικούς» γάμους η φαντασία των εμπόρων ξεπέρασε κάθε όριο. Τόσο στο γάμο της Κέιτ και του Ουίλιαμ το 2011 όσο και στο γάμο Χάρι και Μέγκαν τα πρόσωπά τους πριν και μετά την τελετή κυκλοφόρησαν στα πιο απίθανα είδη. Σε κούπες, σημαίες, σερβίτσια, τασάκια, κουταλάκια, μέχρι δαχτυλήθρες, τατουάζ, και προφυλακτικά.

Οι έμποροι λιανικής όχι μόνο κάθε φορά βλέπουν άνοδο στα έσοδά τους, αλλά από τους γάμους επωφελούνται και οι πάμπ και τα παντοπωλεία καθώς οι τελετές συνοδεύονται από αυτοσχέδια πάρτι στα σπίτια.

Πόσα έσοδα απέφεραν οι βασιλικοί γάμοι;

Όσο όμως περνούν τα χρόνια και η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος δείχνει πως τα μεγάλα βασιλικά γεγονότα δεν αποφέρουν τελικά τόσα πολλά έσοδα όσα θα ήθελαν οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο γάμος του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον το 2011, δεν οδήγησε σε αισθητή αύξηση της οικονομίας. Η PwC εκτίμησε πως ο γάμος του Γουίλιαμ και της Κέιτ είχε ως αποτέλεσμα έσοδα ύψους 107 εκατομμυρίων λιρών από πρόσθετες δαπάνες: Ένα καλό ποσό για τους λιανοπωλητές, αλλά λιγότερο από το 4% του ποσού που δαπανήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην Black Friday, την πιο πολυσύχναστη ημέρα αγορών του έτους.

Ο αρραβώνας και ο γάμος του Χάρι και της Μέγκαν

H βασιλεία δεν είναι μόνον ένας αξιοσέβαστος θεσμός στη Βρετανία, αλλά και ένας σημαντικός μηχανισμός παραγωγής πλούτου για την οικονομία της.  Για τον αρραβώνα του Χάρι και της Μέγκαν το 2017 κυκλοφόρησαν πολλά αναμνηστικά, με πιο χαρακτηριστικές τις κούπες με την επιγραφή «Ο Χάρι και η Μέγκαν αρραβωνιάστηκαν». Η ομώνυμη εταιρεία κεραμικών της Εμας Μπριτζγουότερ έχει πουλήσει χιλιάδες κούπες με το ζευγάρι που καθεμιά από αυτές κοστίζει 20 λίρες.

Η «βασιλική οικονομία» ενισχύθηκε το 2018 με έσοδα περίπου 500 εκατ. λιρών από  επισκέπτες στο Λονδίνο για τον γάμο των Χάρι και Μέγκαν.  Από τις 500 εκατ. λίρες, το 10% είχε να κάνει με την πώληση αναμνηστικών αντικειμένων ή ρούχων. Σε αυτούς προστίθενται κάθε φορά οι φανατικοί συλλέκτες ειδών που έχουν σχέση με το παλάτι. Άλλωστε η Βρετανία μπορεί να υπερηφανεύεται για τις πορσελάνες της που έχουν σχέση με αναμνηστικά της βασιλικής οικογένειας, αφού για πρώτη φορά αυτά κατασκευάστηκαν από την Royal Crown Derby το 1760, όταν στέφθηκε βασιλιάς ο Γεώργιος Γ΄.

Φωτογραφίες: Reuters

thetoc.gr