Γκρέτα εναντίον Τραμπ: Moνομαχία γιγάντων στο Νταβός

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας με το βλέμμα στραμμένο στη μονομαχία των «γιγάντων», όπως αποκαλεί η εφημερίδα Bild την πιο διάσημη ακτιβίστρια παγκοσμίως, Γκρέτα Τούνμπεργκ, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο σταρ της φετινής συνόδου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με διαφορά τριών ωρών στο χιονισμένο Νταβός, εκεί όπου χτυπάει η «καρδιά» της διεθνούς διπλωματίας.

Η παρουσία της 17χρονης Σουηδής αναμένεται να δώσει οικολογικό στίγμα στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «n-tv».

Στο «μενού» των εκλεκτών καλεσμένων, το κρέας θα αντικατασταθεί από ψάρι ενώ τα αυτοκίνητα τα οποία θα είναι στη διάθεση των συμμετεχόντων, θα είναι ηλεκτρικά.

Η Γκρέτα με τις σφιχτές πλεξούδες που έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σύμβολο για την προστασία του κλίματος, συμμετέχει σήμερα στο πάνελ του περιοδικού «TIME Magazine» όπου θα δώσουν το παρών και άλλοι ακτιβιστές.

«Περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση όμως είμαστε ακόμα στην αρχή», λέει η Γκρέτα

Όταν οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε τις διαδηλώσεις προκειμένου να αφυπνίσει την διεθνή κοινότητα για την προστασία του κλίματος δήλωσε:

«Έχουν συμβεί πολλά που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Πλέον περισσότεροι άνθρωποι έχουν επίγνωση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά στην πράξη τίποτα δεν έχει συμβεί… Είμαστε ακόμα στην αρχή, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».

Τρεις ώρες μετά την ομιλία της Γκρέτα, θα ανέβει στο βήμα του φόρουμ ο δεύτερος χειρότερος εχθρός της μετά την κλιματική αλλαγή: ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος ουδέποτε έχει αποδεχτεί ότι η χώρα του είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως.

5e0a5e06855cc27ba259382a

Η τελευταία συνάντηση των Γκρέτα και Τραμπ ήταν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και τότε το κλίμα μεταξύ τους ήταν παγωμένο.

Αυτή τη φορά, όμως, η Γκρέτα προσέρχεται στο Φόρουμ καταβεβλημένη καθώς τις προηγούμενες ημέρες την ταλαιπωρούσε ένας επίμονος πυρετός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Το φετινό φόρουμ, που διεξάγεται στο ελβετικό καντόνι Γκριζόν, φιλοδοξεί να γίνει «κέντρο στοχασμού» για το μέλλον, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές.

Για την 50η διοργάνωση του Φόρουμ έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά θεματικές ενότητες. Το διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται, ωστόσο, σε γεωπολιτικά ζητήματα, όπως η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και η κλιματική αλλαγή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που συμμετείχε ήδη στο Φόρουμ του Νταβός το 2018, αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία του την ώρα που οι Αμερικανοί Γερουσιαστές ξεκινούν τη δίκη του με το ερώτημα της αποπομπής του.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, που αρχικά αναμενόταν στο Νταβός, τελικά ακύρωσε τη συμμετοχή του. Ωστόσο, θα παρευρεθεί ο Ιρακινός πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

protothema.gr