Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας

Επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, όπως έκανε γνωστό πριν λίγο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι ο Μάικ Πομπέο έστειλε επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία τονίζει ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την προσήλωσή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, μια κίνηση που, όπως εξήγησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο υποστήριξης των ελληνικών θέσεων.

Η επιστολή του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο κ. Δένδιας συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την αντίστοιχη επιστολή του Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μπίτσιο, η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε -και για πολλά χρόνια- στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

 

Πέτσας: Επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης Μητσοτάκη η επιστολή Πομπέο

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας την επιστολή σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία στην Ελλάδα και κάνουν λόγο για υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

«Η επιστολή που έστειλε ο Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η επιστολή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους απαξίωσαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το τι εξυπηρετεί η επιστολή αυτή τη στιγμή, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι πρόκειται για το «επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον».