Θωμάς Ιακόμπι: Ο δημοσιογράφος που στοχοποίησε η ακροδεξιά

Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle Θωμάς Ιακόμπι κάλυπτε συγκέντρωση στο Σύνταγμα όταν δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ιδίου, η ομάδα των ακροδεξιών τον αναγνώρισε, καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή.

Πράγματι, ο κ. Ιακόμπι είχε κάνει ρεπορτάζ για τη Χρυσή Αυγή και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον είχε δεχτεί βίαιη επίθεση και είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα τον Ιανουάριο του 2019, μαζί με τον φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη.

Τότε, οι δράστες είχαν κάνει σαφή αναφορά στο ντοκιμαντέρ του Θωμά Ιακόμπι.

«Εσύ δεν είσαι που έκανες το ντοκιμαντέρ ρε;», «Εσύ δεν είσαι που τράβαγες το ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή (…) σβήστο τώρα, σβήστο».

Ο δημοσιογράφος ζητούσε να τον αφήσουν να διαγράψει τα αρχεία από το κινητό του.

«Άσε με λιγάκι να το κάνω αυτό… το σβήνω. Σταμάτα να με τραβάς», ακούγεται να λέει με δυσκολία ο δημοσιογράφος που δέχεται συνεχώς γροθιές και χτυπήματα. «Σβήσ’ το τώρα, τώρα προχώρα ρε». «Σβήσ’ το προχώρα, πάρε το κινητό», ακούγεται να φωνάζει κάποιος άλλος από τους δράστες. «Αφήστε με να το κάνω.. όχι αυτό είναι το εργαλείο μου. Το σβήνω, αλλά αφήστε με να το κάνω». «Τώρα, τώρα», «Δεν μπορώ να αναπνεύσω…το σβήνω, το σβήνω.. αλλά»… «Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή; Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή;» «Αφήστε τον ρε παιδιά…» ακούγεται μια φωνή… «Βοήθεια» … «Το κινητό ρε παιδιά»… «Ρε μ… έλα εδώ. Τώρα βοήθεια;. Φέρε το κινητό, προχώρα .. το κινητό πάρτου, φέρε το κινητό… θα γ…ς».

Καρέ καρέ η εις βάρος του επίθεση

Στο βίντεο – ντοκουμέντο του CNNGreece ο Γιακόμπι δέχεται τις πρώτες βοήθειες από περαστικούς, ενώ μια γυναίκα επιχειρεί να τον σηκώσει από το έδαφος.

Όπως είπε ο ίδιος μετά την επίθεση, οι άγνωστοι τον πλησίασαν και του ρώτησαν εάν είναι ο ίδιος άνθρωπος που είχε κάνει παλαιότερα ντοκιμαντέρ για τη «Χρυσή Αυγή».

Όταν εκείνος απάντησε καταφατικά, οι άγνωστοι άρχισαν να τον τραβάνε, να τον χτυπούν και να προσπαθούν να του κλέψουν την φωτογραφική του μηχανή.