ΠΑΤΡΑ: Προσοχή στο τι ζητούν οι Τράπεζες – Του είπαν να πληρώσει 15 ευρώ, για να του δοθεί κίνηση λογαριασμού!

Στα ίχνη της εφορίας, βαδίζουν σταδιακά και οι τράπεζες, που όπως φαίνεται, προσπαθούν να απομακρύνουν με κάθε τρόπο, το κοινό των μικρών συναλλαγών από τα γκισέ, επιβάλλοντας διάφορες χρεώσεις.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει στο εξής, ακόμα και πάγια χρέωση, σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση, για τις καταθέσεις και τις αναλήψεις από τα γκισέ, ή ακόμα και κατάργηση φυσικών συναλλαγών, για ποσά μέχρι 400 ευρώ.
Στόχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είναι η μεγάλη μάζα των πελατών τους, να κατευθυνθεί με κάθε τρόπο, στα ΑΤΜ, στο internet ή το phone banking και τα καταστήματα των τραπεζών, να μετατραπούν σε κέντρα εξυπηρέτησης μεγάλων πελατών και επιχειρήσεων, με το αζημίωτο φυσικά.
Ηδη, κάποιες τράπεζες ενημερώνουν τους πελάτες, πως σε λίγο καιρό θα σταματήσουν να γίνονται στα γκισέ πληρωμές δημοσίου και οργανισμών, αλλά και αναλήψεις – καταθέσεις έως 400 ευρώ, καθώς επίσης και αποστολές εμβασμάτων.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, οι χρήστες των κέντρων αυτόματων συναλλαγών, ειδοποιούνται εδώ και καιρό, ότι σε λίγες ημέρες, θα είναι απαραίτητη η χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της τράπεζας, ακόμα και για την πληρωμή λογαριασμών και άλλων οφειλών με μετρητά στο μηχάνημα.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, θα είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν τουλάχιστον μια απλή χρεωστική κάρτα, ακόμα κι αν δεν είναι πελάτες της τράπεζας, η οποία προς το παρόν παρέχεται δωρεάν, όμως στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει αν θα επιβαρυνθεί με κάποια χρέωση.
Σε άλλες περιπτώσεις, πελάτες τραπεζών φτάνοντας στο γκισέ πληροφορούνται ότι, ακόμα και για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να πληρώσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Για παράδειγμα, Πατρινός , ανέφερε ότι προ ημερών, απευθύνθηκε σε υποκατάστημα Τράπεζας στην Πάτρα, όπου του ζητήθηκε να πληρώσει ποσό 15 ευρώ, για να του δοθεί κίνηση τραπεζικού λογαριασμού, από τις 1/8/2018 κι έπειτα.
«Αναγκαστικά τα πλήρωσα, αλλά, διερωτώμαι, πόσα θα είχα πληρώσει, αν ο πρωθυπουργός δεν είχε κάνει την παρέμβαση αυτή, που τόσο πολύ διαφημίστηκε;» διερωτάται ο αναγνώστης.
Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι για την συγκεκριμένη εργασία, οι χρεώσεις της τράπεζας, κυμαίνονται μεταξύ 5 και 45 ευρώ, ανάλογα με το βάθος χρόνου που θέλει ο κάθε πελάτης να φτάσει, για να δει την κίνηση ενός λογαριασμού. Μόνο η χορήγηση βεβαίωσης υπολοίπου καταθέσεων, για υποβολή «Πόθεν έσχες» προς «υπόχρεα πρόσωπα» είναι ανέξοδη.
Σε άλλες τράπεζες, η ίδια εργασία κοστολογείται διαφορετικά, όμως η ουσία είναι ότι πλέον, όλες οι εργασίες θα κοστολογούνται.