ΠΑΤΡΑ: Λύση με τις υπαίθριες κατασκευές καταστημάτων αναζητούν Δήμος- Καταστηματάρχες – Ισορροπία στους ανεμοφράκτες

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Βασίλη Αϊβαλή, είχε η διοίκηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής. Ο φορέας της εστίασης εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση με τις υπαίθριες κατασκευές που χρησιμοποιεί ο κλάδος, προκειμένου να προσφέρεται κάλυψη στους καπνίζοντες θαμώνες από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Η διοίκηση του συλλόγου παρουσίασε στον Β. Αϊβαλή όλες τις πτυχές και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το θέμα και εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί λύση που να είναι συμβατή τόσο με τον αντικαπνιστικό νόμο όσο και πολεοδομικά.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον Δήμο Πατρέων, καθώς ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει ο ΣΚΕΑΝΑ είναι η ανάγκη να αλλάξει η κανονιστική απόφαση που ισχύει μέχρι σήμερα.
Θα διερευνηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο εάν πρέπει να επικαιροποιηθεί ή να αλλάξει ριζικά, για να εναρμονιστεί με τα νέα δεδομένα που έφερε η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επαφές του Β. Αϊβαλή με τον Δήμο θα ξεκινήσουν άμεσα.
Ο ΣΚΕΑΝΑ είχε θέσει στη δημοτική αρχή, πριν από τα Χριστούγεννα, το αίτημα να επικαιροποιηθεί η κανονιστική απόφαση που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας και αισθητικής στον δημόσιο χώρο, προκειμένου να απομακρυνθούν οι πλαστικοί ανεμοφράκτες που μοιάζουν με παραπήγματα και χρησιμοποιούνται από λιγοστούς επαγγελματίες οι οποίοι ελέγχονται για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των συναδέλφων τους. Τα προβλήματα που προκαλούν αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές θίγουν κυρίως την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και των μητέρων με καρότσια.
Ο Δήμος έχει συμφωνήσει με τον σύλλογο να δοθεί μία παράταση στην αποξήλωση των κατασκευών, ώστε να προωθηθεί η εξεύρεση μιας λύσης που να ικανοποιεί τους επαγγελματίες και να είναι νόμιμη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει εντελώς ο κίνδυνος να δεχθούν πολεοδομικό έλεγχο και να τους βεβαιωθούν πρόστιμα για παραβάσεις.