Ο διάδοχος της Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ – «Κλάματα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγές και στην κορυφή του Συμβουλίου Επικρατείας φέρνει η δήλωση αποχής της μέχρι σήμερα προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την άσκηση των καθηκόντων της, μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκης να αναλάβει Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η βέβαιη εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας, οδηγεί σε επιλογή νέου προέδρου στο δικαστήριο του οποίου υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος επί 14 μήνες.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της από τον πρωθυπουργό, η κ. Σακελλαροπούλου ολοκλήρωσε τη δήλωσή της με τη φράση “…θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων”.

Αυτομάτως καθήκοντα προεδρεύοντος αναλαμβάνει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθ. Ράντος, ενώ ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα η αποχή της προέδρου του από την άσκηση των καθηκόντων της, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Κι αυτό γιατί – όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη για το capital.gr- στις εκκρεμείς σημαντικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των περικοπών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων, στις οποίες μέχρι σήμερα προήδρευε η κ. Σακελλαροπούλου, θα προεδρεύει στο εξής, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της κάθε σύνθεσης. Δηλαδή, θα ηγείται της κάθε σύνθεσης της Ολομέλειας ένας δικαστής που ήδη γνωρίζει τις υποθέσεις, καθώς συμμετείχε από πριν στην εκδίκαση αυτών.

Η επόμενη μέρα
Ο Αθ. Ράντος είναι ένα πρόσωπο που χαίρει εκτιμήσεως στο χώρο της Δικαιοσύνης. Είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ και ένας από τους κορυφαίους δικαστές της χώρας. Είναι δε ένα πρόσωπο που – κατά γενική ομολογία- αδικήθηκε όταν δεν επελέγη, για λόγους άσχετους με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα, πρόεδρος του ΣτΕ , τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η αδικία, λένε δικαστικές πηγές, πιθανόν, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί.

Ο κ. Ράντος, υπενθυμίζεται, ήρθε σε σύγκρουση με το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ όταν διαφώνησε με το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Η ενόχληση ήταν τέτοια που έντυπα προσκείμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ακόμα και η Αυγή- δημοσίευσαν υπακλαπέντα e-mail του δικαστή, που υποτίθεται άφηναν υπονοούμενα για ρόζ σχέση του κ. Ράντου με άλλη δικαστή του δικαστηρίου. Και όλα αυτά για να πιεστεί ο κ. Ράντος να υποκύψει στις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει δεκτή την συνταγματικότητα της ρύθμισης Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Τελικά το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ενέργειες των δημοσιογραφικών οργάνων του κόμματος και η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ένας κόλαφος για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως βασική πρόταση είναι να παραμείνει στο “τιμόνι” του ΣτΕ έως το καλοκαίρι ο Αθ. Ράντος. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θεωρείται σφόδρα πιθανό, δεδομένων των επιστημονικών προσόντων αλλά και της θέσης που έχει ο κ. Ράντος στην επετηρίδα.

Υποθέσεις
Το αμέσως χρονικό διάστημα το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για σημαντικές υποθέσεις, που έχουν έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέραν της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μην των περικοπών σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα, που έγιναν σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, θα πρέπει να αποφανθεί για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το αν θα πρέπει ή όχι να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ όπως αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και για το εάν νόμιμα παύτηκε των καθηκόντων του με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αναστασάκης.

thetoc.gr