ΑΧΑΪΑ: Στα Δικαστήρια εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τις απαλλοτριώσεις…του τρένου – «Αφορούν τα ίδια τα σπίτια τους»

Ιδιαίτερα μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου για τους 465 ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής του Ρίου, πολλοί από τους οποίους, με συμπαραστάτες και δικηγόρους βρέθηκαν  στα δικαστήρια της Πάτρας, στη συζήτηση για την οριστική τιμή αποζημίωσης των περιουσιών τους που απαλλοτριώθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ.

Αυτό που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι είναι μια «δίκαιη απόφαση» η οποία να αντιστοιχεί σε δίκαιη τιμή αποζημίωσης, ισάξια ή πλησιέστερη κατά το δυνατόν με την αντικειμενική αξία που ορίζει η εφορία για τα ίδια ακίνητα. Το θέμα πυροδότησε αντιδράσεις εξαιτίας της χτυπητής διαφοράς μεταξύ προσωρινής τιμής και αντικειμενικής αξίας. Εφόσον η τιμή που έδωσε το πρωτόδικο δικαστήριο δεν ανταποκρίνεται (σε πολλές περιπτώσεις) ούτε στο 1/3 της κόστους φορολόγησης και μεταβίβασης που ορίζει η εφορία.

Γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο αδικίας αφού το αμέσως επόμενο,  αφορά στον κίνδυνο να συμβεί ό,τι ακριβώς και σε οικοπεδούχους της Αιγιάλειας οι οποίοι μετά από χρόνια κλήθηκαν να επιστρέψουν μέρος των αποζημιώσεών τους αφού στο μεταξύ η οριστική τιμή αποζημίωσης ήταν αντιστοίχως μειωμένη.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία αναγνώστηκαν 465 ονόματα ιδιοκτητών ακινήτων, κατατέθηκαν εγγράφως οι απόψεις των διαδίκων και απομένει η έκδοση της δικαστικής απόφασης, εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών.

«Να αρθεί η αδικία σε βάρος των συμπολιτών που βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς να λάβουν μια αποζημίωση που να είναι ανάλογη της αξίας των περιουσιών που έδωσαν, πολλές εκ των οποίων, αφορούν τα ίδια τα σπίτια τους» δηλώνει η πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδη.
Στη δίκη παρών δήλωσε και ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Κοτσάνης, επισημαίνοντας ότι: «Οι ντόπιοι αποδέχθηκαν το έργο και δεν υπήρξαν προβλήματα αντιδράσεων. Καθένας όμως που παραχώρησε το σπίτι του, την αυλή του, για να γίνει το έργο, αναμένει από την πολιτεία ίση μεταχείριση. Οταν αγοράζει κάποιος, ξέρει πόσο πληρώνει με βάση τη φορολόγηση. Να γίνει λοιπόν το έργο, αλλά να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία. Και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να μην μετατρέπεται σε εργαλείο της κάθε εξουσίας».
Παράσταση υποστήριξης έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Ξυλιάς, λέγοντας ότι η απαίτηση δεν είναι παρά μόνο η τήρηση των αποζημιώσεων στο επίπεδο που προβλέπεται από την εφορία και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να έχεις αντικειμενική αξία στα 200 ευρώ το τ.μ. και η δικαιοσύνη να ορίζει αποζημίωση κάτω και από 90 ευρώ το τ.μ. Είναι απαράδεκτο».