Megxit: Το παρασκήνιο για το «ξήλωμα» των βασιλικών τίτλων του Χάρι και της Μέγκαν – Οι ζημιές και τα κέρδη

Τον «λογαριασμό» για τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μαρκλ επιχειρούν να κάνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα τους απευθύνονται πλέον με τους βασιλικούς τους τίτλους και θα ακολουθηθεί το μοντέλο Νταϊάνα μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο με τον Χάρι να αποκαλείται Χάρι, δούκας του Σάσεξ και την Μέγκαν να αποκαλείται Μέγκαν, δούκισσα του Σάσεξ.

Σύμφωνα με την Mirror η αποπληρωμή των 2,4 εκατ. λιρών που δόθηκαν για την ανακαίνιση του σπιτιού του ζευγαριού ήταν ένα από τα «βαριά χαρτιά» που χρησιμοποίησε ο Χάρι προς την βασίλισσα Ελισάβετ για να της δείξει ότι οι προθέσεις του για το «διαζύγιο» με την βασιλική οικογένεια ήταν σοβαρές.

Πηγή που επικαλείται την ίδια στιγμή η Daily Mail αναφέρει ότι από τον περασμένο Μάιο είχαν δώσει ο Χάρι και η Μέγκαν τις πρώτες ενδείξεις του σχεδίου τους για το Megxit, στοιχείο που προκύπτει και από την πρώτη γραμμή της ανακοίνωσης της βασίλισσας Ελισάβετ. Την Πρωτοχρονιά, μάλιστα, ο Χάρι προσπάθησε να συναντήσει την βασίλισσα Ελισάβετ και όταν τον παρέπεμψναν στον πρίγκιπα Κάρολο για τις διαπραγματεύσεις αυτός επέλεξε να προχωρήσει στην ανακοίνωση του «διαζυγίου».

bagxiam-1

Δημοσιογράφος του Guardian ερμηνεύει, πάντως, τις ανακοινώσεις του Σαββάτου ως μια συμφωνία όχι 50%-50%, όπως πιθανόν να περίμεναν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.

«Το Μπάκιγχαμ με την ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι το ζευγάρι “δεν μπορεί να εκπροσωπεί πλέον επίσημα τη βασίλισσα” την ώρα που στην ιστοσελίδα sussexroyal.com περιγραφόταν η προσπάθεια να γίνουν υβριδικά μέλη της βασιλικής οικογένειας» γράφει ο δημοσιογράφος.

Η πιθανότητα οι Σάσεξ να έκαναν εμπορικές συμφωνίες την ώρα ορισμένες φορές θα εκπροσωπούσαν τη βασίλισσα αποτελούσε πολύ μεγάλο ρίσκο για την φήμη του Οίκου του Ουίνδσορ.

bagxiam-2

Η δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο, χαρακτηρίζεται θερμή – με ορισμένες φράσεις να θυμίζουν περισσότερο μια γιαγιά και όχι έναν θεσμό – καθώς αναγνωρίζει «τις προκλήσεις που έχουν βιώσει ως αποτέλεσμα αυτής της εξονυχιστικής διαδικασίας» προσθέτοντας ότι «ο Χάρι, η Μέγκαν και ο Άρτσι θα είναι πάντα αγαπημένα μέλη της οικογένειας».

Αν και το ερώτημα τι θα γίνει με την «φίρμα» sussexroyal την οποία έχουν φροντίσει να κατοχυρώσουν για περισσότερα από 100 αντικείμενα, δεν έχει απαντηθεί επαρκώς, ο Guardian υποστηρίζει ότι είναι προς το οικονομικό όφελος του ζευγαριού η συμφωνία. Χάρι και Μέγκαν έχουν να «πουλήσουν» τους βασιλικούς δεσμούς τους χωρίς περιορισμούς για το πώς θα το κάνουν αυτό με μοναδική δέσμευση πως «ό,τι κάνοπυν θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις αξίες της Αυτού Μεγαλειότητος».

Θα είναι, τέλος, οικονομικά ανεξάρτητοι από τους Βρετανούς φορολογούμενους ενώ θα συνεχίσουν να στηρίζονται οικονομικά από τον πρίγκιπα Κάρολο.