Ακραία προκλητικός Ερντογάν: Η Ελλάδα έχει φρικάρει – Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι

Turkish President Tayyip Erdogan attends a ceremony marking the formal launch of the TurkStream pipeline which will carry Russian natural gas to southern Europe through Turkey, in Istanbul, Turkey, January 8, 2020. REUTERS/Umit Bektas

Ακάθεκτος συνεχίζει τις προκλήσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε άκρως προκλητικός κατά την αναχώρησή του από την Τουρκία προς την Γερμανία, στρέφοντας τα βέλη του για μια ακόμα φορά κατά της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: Έγινε και αυτό! Μαρτυρίες για πτώση μετεωρίτη στην Αίγινα
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος είπε πως η Αθήνα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή δεν καλέστηκε στη σύσκεψη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «Τουρκία έχει τρελάνει την Ελλάδα»

Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως ο έλληνας πρωθυπουργός «παίζει λάθος το παιχνίδι» και πως «βήματα που κάνει δεν είναι σωστά».

Ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Χάφταρ στην Ελλάδα τονίζοντας πως δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον συναντήσει η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή που αναγνωρισμένος ηγέτης από τον ΟΗΕ στη Λιβύη είναι ο Φαγές αλ Σάρατζ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν αντέδρασε αρκούντως στις επιθέσεις του «πραξικοπηματία» Χαφτάρ.

Υποστήριξε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS και η Αλ Κάιντα έχουν επανακτήσει έδαφος στη Λιβύη και οι επιθέσεις τους απειλούν ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου» κι ότι «η Τουρκία έχει το κλειδί για την ειρήνη στη Λιβύη».

Αναφερόμενος στην επικείμενη σύσκεψη, είπε: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα τι θα γίνει. Πρώτα, πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις, μετά θα δούμε το αποτέλεσμα και θα το αξιολογήσουμε. Όλες μας οι ενέργειες εναντίον των πραξικοπηματιών και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, είχαν αγνοηθεί. Φυσικά, προκαλεί τη σκέψη το γεγονός πως η διάσκεψη αυτή πραγματοποιείται εννέα μήνες μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Πάντα λέγαμε πως η μόνιμη λύση θα επιτευχθεί μέσω πολιτικού διαλόγου. Ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη με δυο μνημόνια κατανόησης. Η Τουρκία πρέπει πάλι να κάνει όλο το έργο που απαιτείται στο διπλωματικό πεδίο, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στη Λιβύη. Με αυτά τα βήματα, διασφαλίζουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και παίζουμε καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη στη Λιβύη. Ελπίζουμε πως η εκεχειρία και η διάσκεψη της Λιβύης δεν θα θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες μισθοφόρων».