Κεραμέως: Τεράστια τομή του νομοσχεδίου, η κρατική χρηματοδότηση με κριτήρια

Για τα όσα «φέρνει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που έρχεται σε ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, μίλησε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, στην τηλεόραση του «Σκάι». Η υπουργός ξεχώρισε ως βασικό σημείο του σχεδίου νόμου, το ότι «για πρώτη φορά, συνδέεται η κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση». «Πρόκειται για μία τεράστια τομή», σημείωσε η κ. Κεραμέως και συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αντικειμενικό σύστημα, με βάση το οποίο να προκύπτει η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

«Εμείς προτείνουμε το 80% της χρηματοδότησης να δίνεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι ο αριθμός φοιτητών, η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων και ο αριθμός τους, και το 20% βάσει κριτηρίων ποιότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έρευνα», ανέφερε η υπουργός. «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση. Να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας ακόμη καλύτερα», επισήμανε.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα κρίνονται από την Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας οι αρμοδιότητες ενισχύονται με το παρόν νομοσχέδιο. «Συντελείται μία αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή φιλοσοφίας», είπε.

Σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, η υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για μία «μεγάλη διαδικασία» και εκτίμησε ότι οι αιτήσεις μπορεί να υπερβούν τις 150.000, για 5.000 θέσεις. Για το θέμα των αποφοίτων κολεγίων, σημείωσε ότι το ενωσιακό δίκαιο καθορίζει ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους έχουν πτυχία άλλων χωρών της Ένωσης.

Για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή, ενημέρωσε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει και τόνισε ότι είναι «ιδιαίτερης σημασίας» το ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσλήψεις από την Ειδική Αγωγή.

Ακόμη, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει πρόταση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις οικονομικές ανάγκες της Παιδείας στην Ελλάδα, με στόχο «να την πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Τέλος, η κ. Κεραμέως, αναφερόμενη στην επίσκεψη του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, στην Αθήνα, χαρακτήρισε «σημαντική» την παρουσία του και πρόσθεσε ότι δόθηκε «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το μήνυμα που βγήκε από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, για το ίδιο θέμα.