ΠΑΤΡΑ: «Μάχη» δήμου και κατοίκων, για μία πλατεία στη Μέση Αγυιά – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ για αγορά οικοπέδου!

Θυσία στον βωμό ενός σχεδίου πόλης που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια του θα καταστεί, όπως όλα δείχνουν, ο κοινόχρηστος χώρος που είχε προβλεφθεί για μεγάλη πλατεία στη Μέση Αγυιά. Κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζητούν να σωθεί η πλατεία προς όφελος της ποιότητας ζωής τους, ζητώντας την άποψη της δημοτικής αρχής.
Την επιστολή υπογράφουν 140 κάτοικοι.

Ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου είπε  ότι το ποσό που απαιτείται από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητά. Εξήγησε ότι ο Δήμος στερείται κρατικών χρηματοδοτήσεων που θα του επέτρεπαν να τα διαθέσει για να σωθεί η πλατεία. Πρόσθεσε ότι ακόμα και αν επέλεγε ο Δήμος να καταφύγει σε δόσεις για την καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, θα άφηνε εκτός πολλές ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της πόλης. Κρίθηκε σκόπιμο από τον Δήμο να διεκδικήσει την μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα κοινόχρηστου χώρου για τους κατοίκους ασκώντας την αρμοδιότητα της πολεοδόμησης, καθώς η διάσωση της πλατείας φαντάζει από δύσκολη έως ανέφικτη.
Ο αντιδήμαρχος διακρίνει δίκιο τόσο στην πλευρά των κατοίκων που θέλουν να σωθεί η πλατεία όσο και στην πλευρά των ιδιοκτητών του ακινήτου, το οποίο είχε δεσμευθεί για δεκαετίες στερώντας τους την αξιοποίηση ενός σημαντικού περιουσιακού στοιχείου τους. «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές. Οταν υπήρχαν χρήματα οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έκαναν κάτι για αυτό. Σε εμάς έχει μπει το μαχαίρι στο λαιμό…» υποστήριξε ο Μ. Αναστασίου.
Ο τρόπος που κινείται διαχρονικά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι να προϋπολογίζει ένα ποσό στην αρχή κάθε έτους, προκειμένου να αποπληρώνει οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και είναι άμεσα απαιτητές.
Η συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής έχει αναβληθεί δύο φορές μέχρι σήμερα, ώστε να γίνει αντιληπτό στους κατοίκους ότι εξαντλούνται όλα τα περιθώρια μήπως και βρεθεί λύση. Τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί και πάλι συνεδρίαση της επιτροπής, αλλά αυτή την φορά η λήψη απόφασης είναι μονόδρομος.
Οι κάτοικοι της περιοχής παρενέβησαν με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής, στην οποία πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ακινήτου, εκφράζοντας την ανησυχία τους. Θεωρούν αδιανόητη κάθε ενέργεια που θα μειώσει το πράσινο και θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους, όπως αναφέρουν, και ζητούν από τον Δήμο να αποφασίσει εκ νέου την δέσμευση του χώρου για πράσινο και αναψυχή.