Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα είναι η πρώτη γυναίκα ΠτΔ, όπως διατέλεσε και πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ και αυτό το γεγονός από μόνο του αρκεί για να προωθήσει την υποψηφιότητά της και να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Δεν έχει άμεση σχέση με κανένα κόμμα χαίρει της εκτίμησης του συνόλου σχεδόν του πολιτικού συστήματος, ενώ στη διαδρομή της στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει καταπιαστεί με ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το τέλειο δηλαδή «πολιτικώς ορθό» προφίλ για να παρουσιαστεί ως η ιδανική Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέχθηκε από τον πρωθυπουργό. Είναι μια επιλογή που μπορεί να προσωποποιήσει τη συναίνεση και ήδη στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να εκλεγεί ακόμη και από την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή – να συγκεντρώσει, δηλαδή, περισσότερες από 200 ψήφους και να τελειώνει η προεδρική εκλογή εξ’αρχής.

Η ψηφοφορία είναι εξαιρετικά πιθανό να επισπευσθεί και να διεξαχθεί αντί για τις 13 Φεβρουαρίου ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπερ σημαίνει ότι αντιστοίχως θα επισπευσθεί και η ψήφιση του εκλογικού νόμου, αφού την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Βασικά με την επιλογή Σακελλαροπούλου ο πρωθυπουργός αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να «συρθεί» πίσω από την κυβερνητική επιλογή.

Ο νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου ήταν αυτός που την είχε προτείνει ως υπουργός Δικαιοσύνης για τη θέση της προέδρου του ΣτΕ, οπότε η στήριξη της κυρίας Σακελλαροπούλου μοιάζει μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν δεν την ψηφίσουν θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις. Ο Κ.Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είπε: «Η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που τα άλλα κόμματα θα πρέπει να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Εάν πάλι την ψηφίσουν θα φανούν ότι ακολουθούν τις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη.

Πάντως πολύ δύσκολα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πουν «όχι» γιατί τότε θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο επέλεξαν ως ικανή την κυρία Σακελλαροπούλου για την προεδρία του ΣτΕ, αλλά την απορρίπτουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μια υποψηφιότητα που δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά και η κυρία Σακελλαροπούλου πρόσκειται στην Κεντροαεριστερά.

Όσο για τον χώρο της ΝΔ, ναι μεν δεν είναι κεντροδεξιά αλλά δεν ξεσηκώνει εμπάθειες στους βουλευτές της παράταξης, κάτι που θα γίνονταν π.χ. με μια υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου ή της Μαρίας Δαμανάκη ή ακόμη και της Άννας Διαμαντοπούλου.

Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές που δεν βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, αλλά μην κοροϊδευόμαστε δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός θέλει να καταρριφθεί το ρεκόρ εκλογής του Κάρολου Παπούλια (με 279 ψήφους το 2005). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έστω αυτοί του ΚΚΕ (281 ψήφοι συνολικά) ή, διαφορετικά, από κοινού οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 (285 ψήφοι).

Μολαταύτα, ακόμη και οι 266 ψήφοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αρκούν αμέσως μετά από τις 283 ψήφους στην εκλογή του Κώστα Τασούλα στην προεδρία της Βουλής και τις 288 ψήφους στο νομοσχέδιο για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία (ψήφος αποδήμων) για να εμφανιστεί ο Κ.Μητσοτάκης ως ο πιο συναινετικός πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης.

Βέβαια η συναίνεση έχει και συνέπειες. Σημαίνει πως θυσιάζει κάποιος την πολιτική του ταυτότητα.

Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, η εκλογή ΠτΔ έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής. Έτσι, θα μπορούσε να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος ακόμη και μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και να μην οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, όπως συνέβη το 2014.

Όμως ο πρωθυπουργός επιλέγει να «ξεθωριάσει» την δική του ταυτότητα αλλά να έχει… συναίνεση.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη, το άκουσμα της πρότασης αφήνει θετικό πρόσημο, αλλά η τελική απόφαση θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (στις 15.00).

Από την Ελληνική Λύση διαμηνύουν πως θα «ζυγίσουμε» το εθνικό συμφέρον, κάνοντας λόγο, όμως, για “αριστεροφοβία” της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, αργά το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.

«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Η επιλογή Σακελλαροπούλου είχε κρατηθεί μυστική.Το μόνο που είχε διαρρεύσει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ο Κ.Μητσοτάκης στην ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου.

Κάπως έτσι, ο πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο χθες το μεσημέρι, επικοινώνησε με την κυρία Σακελλαροπούλου – με την οποία είχε ήδη συνομιλήσει σχετικά – για να της ανακοινώσει την οριστικοποίηση της απόφασής του και στη συνέχεια, αφού άκουσε το «ναι», ακύρωσε το απογευματινό του πρόγραμμα και προχώρησε στο τηλεοπτικό διάγγελμα.