Συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων

Η ανακοίνωση του “σπιράλ” αναφέρει:
Ακόμα μία ευκαιρία χάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, για μία ομόφωνη απόφαση του σώματος, αυτή τη φορά σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του Δήμου Πατρέων. Μια τέτοια συμφωνία θα σηματοδοτούσε μία νέα εποχή για τα πολιτικά δεδομένα του τόπου και θα οδηγούσε σε μια περίοδο συνεργασιών και συγκλίσεων. Η Δημοτική Αρχή το αρνήθηκε και φέρει την αποκλειστική ευθύνη της ήττας της.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός που η Δημοτική Αρχή επεξεργάστηκε και έφερε προς ψήφιση στο σώμα. Παράλληλα, υπήρξε μία εναλλακτική πρόταση Προϋπολογισμού που κατέθεσε η παράταξη «Πάτρα, η δική μας πόλη» με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τζανάκο. Ο δε κ. Θόδωρος Ντρίνιας, από την παράταξη «Κοινοτικόν» δήλωσε πως είχε και η δική του παράταξη την πρόθεση να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, αλλά δεν υποστηρίχτηκε με τα απαραίτητα στοιχεία (που ζήτησε) από τη Δημοτική Αρχή.
Ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, επαίνεσε την κατάθεση (και την πρόθεση κατάθεσης) εναλλακτικών προτάσεων και επισήμανε πως οι διαφοροποιήσεις της τελικής αντιπρότασης ήταν μικρής εμβέλειας και περιείχε, σε μεγάλο βαθμό, σωστές τροποποιήσεις στο σκέλος των εξόδων. «Το πνεύμα του νομοθέτη, βέβαια», τόνισε ο κ. Ψωμάς «δεν είναι να καταθέτει κάθε παράταξη τον δικό της Προϋπολογισμό, αλλά να βρεθούν τα σημεία συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων και να υπερψηφιστεί ένα σχέδιο-προϊόν συνεργασίας, με τη Δημοτική Αρχή να έχει, αυτονόητα, τον πρώτο λόγο, σε αυτή τη διαδικασία».
Ακόμα και στη δευτερολογία του, ο επικεφαλής του σπιράλ, έκανε έκκληση στον Δήμαρχο Πατρέων για μία υπερβατική κίνηση ψήφισης του εναλλακτικού Προϋπολογισμού, που -όπως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν νωρίτερα παραδεχτεί- δεν διέφερε παρά ελάχιστα από αυτόν της Δημοτικής Αρχής. Η πρόταση έπεσε στο κενό.
«Η υπέρβαση, κ. Πελετίδη, που περιμένει από σας ο λαός της Πάτρας» υποστήριξε ο Πέτρος Ψωμάς «είναι η έμπρακτη διάθεση συνεργασίας και όχι η μόνιμη και αλαζονική υπενθύμιση των υψηλών ποσοστών που πήρατε στις περασμένες εκλογές». Εις μάτην.
Το σπιράλ εκτιμά πως η εποχή, η πόλη, ακόμα και το νέο νομικό πλαίσιο απαιτούν συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων. Το τελικό αποτέλεσμα (με ψήφους 25-21 υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης) δεν είναι μόνο -μία ακόμα- ηχηρή ήττα της Δημοτικής Αρχής. Συνιστά πρωτίστως μία αποτυχία σύγκλισης, στους απαιτητικούς καιρούς μας. Και την ευθύνη για αυτή την αποτυχία την έχει ακέραια η Δημοτική Αρχή.

Ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς