ΠΑΤΡΑ: Η Ενωση Λογιστών – Φοροτεχνικών με Μητρόπουλο για τις συντάξεις

Σημαντικές και θετικές εξελίξεις, σηματοδοτεί το προσεχές τρίμηνο, για τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, τόνισε εργατολόγος-πανεπιστημιακός Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ σε ενημερωτική εκδήλωση της Ενωσης Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Αχαϊας (ΕΛΦΕΕ).

Ο διακεκριμένος νομικός σημείωσε ότι, το προσεχές τρίμηνο θα έχουμε, νέο σύστημα εισφορών και ασφαλιστικό, που φέρνει ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, αλλά και την συμμόρφωση της κυβέρνησης, στις αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου και των αναδρομικών του 2012, οι οποίες αφορούν σε ένα ποσό, που υπερβαίνει τα 20 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, αύξηση στις συντάξεις τους, θα δουν σύντομα, όσοι συνταξιούχοι είχαν περικοπές στις επικουρικές τους, το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου, όπως και όσοι είχαν χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Αρα λοιπόν, δύο κατηγορίες συνταξιούχων, που αφορούν πάνω από 1 εκατ. δικαιούχος, θα δουν σύντομα αυξήσεις στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις.

Ωστόσο, «η μάχη των μαχών» κατά τον κ. Μητρόπουλο, που αφορά 2,5 εκατ. συνταξιούχους, έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου δικάστηκε στην Ολομέλεια, η επιστροφή των αναδρομικών, από τις τεράστιες περικοπές που έγιναν το 2012, καθώς επίσης, τα κομμένα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα δικοπών.
«Είναι πολλά τα χρήματα αυτά, αλλά δεν φταίνε οι συνταξιούχοι γι΄αυτό, διότι οι αποφάσεις που τους είχαν δικαιώσει, υπάρχουν από τον Ιούνιο του 2015. Για πέντε χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα υλοποίησε, ενώ και η σημερινή για ένα εξάμηνο δεν τις υλοποιεί. Ετσι, επισωρεύτηκαν αναδρομικά, περίπου 20 δισ. ευρώ, ίσως και παραπανω, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ίδιου του υπουργείου Εργασίας» τόνισε ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Και πως θα πληρωθούν όλα αυτά τα χρήματα; Ο κ. Μητρόπουλος, μαζί με την Επιστημονική Ένωση Συνταξιολόγων και Εργατολόγων, προτείνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα χρήματα αυτά, θα δοθούν σε βάθος χρόνων και ένα τμήμα τους, να διατεθεί μέσω ενός αμοιβαίου συμβιβασμού με την κυβέρνηση, για την εξόφληση χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, από τους δικαιούχους ή τις οικογένειές τους, σε φόρους και ΕΝΦΙΑ.
«Ετσι θα δείξει η κυβέρνηση ότι υπάρχει δικαιοσύνη, ότι είναι σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης και θα υπάρξει διασπορά αμοιβαίων οφειλών, σε βάθος χρόνων, ενός τμήματος των αναδρομικών» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι αυτή η λύση, είναι επιτεύξιμη.